Paus roept op tot gebed voor mensen aan de rand van de samenleving

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 30 augustus 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Truthseekers

-Vaticaanstad- “Laten wij alsjeblieft ophouden met het buiten beschouwing laten van degenen die zich in de marge van de samenleving bevinden, of dat nu komt door armoede, verslaving, psychische aandoeningen of handicaps,” zegt Paus Franciscus in zijn laatste videoboodschap.

“cultuur van acceptatie en gastvrijheid”

In zijn video met de gebedsintentie voor september bekritiseert de Heilige Vader onwetendheid en de wegwerpmaatschappij. De Paus roept op tot een “cultuur van acceptatie en gastvrijheid”. Het is belangrijk om “veiligheid, bescherming, liefde” en “menselijke warmte” te geven.

“Een dakloze die op straat sterft zal nooit bovenaan in internetzoekmachines of op de voorpagina van de krant verschijnen”, aldus Paus Franciscus aan het begin van de video, die ruim 1.30 minuten duurt.

Somber gezicht

In de video is Paus Franciscus te zien met een somber gezicht: “Hoe kon deze mate van onverschilligheid ontstaan?” En “Hoe kunnen wij de ‘wegwerpcultuur’ toestaan waarin miljoenen mannen en vrouwen als waardeloos worden beschouwd vanuit het oogpunt van economisch nut? Hoe kunnen wij toestaan dat deze cultuur onze levens, steden en onze manier van leven domineert?” vraagt de Paus verder af. Mensen hebben al een stijve nek van het de andere kant opkijken, aldus Paus Franciscus.

“Laten wij alsjeblieft ophouden met het uitsluiten van mensen die gemarginaliseerd zijn in de samenleving, of dat nu komt door armoede, verslaving, psychische aandoeningen of handicaps. Laten wij ons richten op het omarmen van hen. Op het verwelkomen van iedereen die in nood is.” Franciscus besluit de video met de oproep:

“Laten wij bidden voor de mensen die in vaak onmenselijke omstandigheden in de marge van de samenleving leven; dat zij niet over het hoofd worden gezien door instellingen en overheden en als onbelangrijk worden beschouwd.”