Paus slaat preek over

Leestijd: 2 minuten
Zondag 24 maart 2024 ~ 13:06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: EMB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus (87) heeft op het laatste moment besloten zijn preek op het Sint- Pietersplein, bij gelegenheid van Palmpasen, niet uit te spreken. De angst bestond even dat hij zich helemaal zou terugtrekken, maar daar zag hij van af en deed wel mee in de rest van de viering.

Paus Franciscus sprak enkele zinnen van de preek, maar gaf aan dat hij zou stoppen door stemproblemen.  Hij veroordeelde wel de aanslag in Moskou.

De Paus heeft last van een hardnekkige bronchitis. Een bijverschijnsel daarvan is kortademigheid.

Goede week

Met Palmpasen is de ‘Goede Week’ begonnen en de Paus is veel van plan. Zo ging hij (weliswaar zonder preek) vandaag voor in de mis op Palmzondag. 35.000 gelovigen hadden zich verzameld in het Vaticaan om olijftakken te laten zegenen en te luisteren naar de woorden van de Pontifex. Maar zij werden dus teleurgesteld. Lees verder onder de afbeelding>

Druk programma

De zieke Franciscus heeft een druk programma voor de boeg: volgens het Vaticaan zal hij op Witte Donderdagochtend (28 maart, 9.30 uur)  de zogenaamde Chrisma-mis in de Sint-Pietersbasiliek verzorgen, waar de oliën voor doop, vormsel en ziekenzalving worden gewijd. Daarna wil Paus Franciscus de voeten wassen van vrouwelijke gevangenen in een detentiecentrum in Rome.

Dan staat de Kruisweg in het Colosseum op de avond van Goede Vrijdag (29 maart, 21.15 uur) op zijn planning.

Zaterdag (30 maart, 19.30 uur) zal hij de viering van de Paaswake celebreren in de Sint-Pietersbasiliek. Op zondag (31 maart) zal hij vanaf 10.00 uur de Hoogmis van Pasen op het Sint-Pietersplein vieren. Daarna zal hij de wereldwijde zegen “Urbi et orbi” uitspreken vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Of het allemaal gaat lukken is onzeker. De perskamer van het Vaticaan heeft nog geen mededelingen gedaan over eventuele afzeggingen. Het wordt een spannende Goede Week in Vaticaanstad.

2023

Vorig jaar annuleerde Franciscus, de Kruisweg vanwege bronchitis en de relatief koele temperaturen in Rome op dat moment. Zijn afzegging kwam slechts een paar uur voor het begin van de Kruisweg. Hij nam echter wel deel aan de andere vieringen.

De Paus lijdt al meer dan drie weken aan de gevolgen van bronchitis. Hij woont echter nog steeds openbare afspraken bij, waarbij medewerkers van het Vaticaan de teksten voor hem voorlezen. Door zijn ziekte heeft Franciscus momenteel problemen met het houden van lange toespraken of preken.