Paus slaat wellicht diepe zucht en noemt abortusartsen ‘huurmoordenaars’

Leestijd: 5 minuten

Bezoek aan Luxemburg en België eindigt in Nederlands feestje

Maandag 30 september 2024 – 06.10 uur – Bron: Redactie Kerk/DeStandaard/VRT – Beeld: MB

-Brussel/Rome- Het vierdaagse bezoek van Paus Franciscus aan de Benelux, m.u.v. Nederland, zit er weer op. De Paus is omstreeks 13.15 uur met een vliegtuig van Brussels Airlines vertrokken richting Rome. Op de militaire luchthaven van Melsbroek was nog een korte afscheidsceremonie, waar onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en aartsbisschop Luc Terlinden aanwezig waren.

De Paus werd in zijn rolstoel over de rode loper richting het vliegtuig gereden, en schudde de handen van de kinderen van het koor Scaletta en van de, met een man getrouwde, zanger Christoff, die de ceremonie muzikaal verzorgden. Na afloop kregen koor en zanger een ferme handdruk en een rozenkrans van de Pontifex. Daarna ging de Paus langs de achterkant met een lift het vliegtuig binnen, zoals hij ook donderdag uit het toestel was gekomen.

Niemand zal het wellicht ooit weten, maar na zijn vermoeiende Aziëreis was er nauwelijks tijd voor de 87-jarige om bij te komen of hij vertrok richting Benelux, waar hij hoopte rustig een tweetal universiteiten te mogen bezoeken, dat liep toch allemaal een beetje anders. In het vliegtuig huiswaarts kan het bijna niet anders of hij moet een flinke zucht hebben geslagen en gedacht hebben “wegwezen”, en wellicht heeft hij bij het horen van de vliegtuigmotoren gedacht, “gas erop”.

De Paus kent België, al was het maar omdat hij er met enige regelmaat kwam, tijdens zijn studie in Duitsland. Nu was hij er op uitnodiging van twee jubilerende universiteiten en het Belgisch koningshuis. De laatsten waren qua familie massaal aanwezig en wisten zich maar amper te gedragen tijdens de afsluitende Mis, opzet van de regisseur om het in beeld te brengen? Over het live TV-verslag valt ook het een-en-ander te vermelden. Een opvallend lange stilte om 09.00 uur bij aanvang van het live-verslag via omroep VRT, oorzaak een geluidsstoring. Het embedden van de live-beelden in de uitzending deed vermoeden dat Brussel om de haverklap door een aardbeving werd getroffen. Was de beeldregisseur nog in opleiding of had deze de avond ervoor iets te diep in het glaasje….

Hollerich

Hoe dank ook tussen de Aziëreis en het morgen startende Synodaal proces deel 2 te Rome, ging de Paus nog snel even ‘om de hoek’ op reis. Het begon zo mooi in Luxemburg, waar één van zijn grootste kameraden en zielverwanten, kardinaal Hollerich, de scepter zwaait: “Es war gemütlich in Letzeburg”, buiten de regen om was er een mooie opkomst, hartelijk welkom en wederom laat de Paus zien dat de kleine ‘minder belangrijke landen’ er óók toe doen. Alhoewel minder belangrijk….Hollerich wordt steeds vaker ‘getipt’ als uiterst kansrijk opvolger van deze Paus.

Een ‘makkie’?

Het bezoek aan Luxemburg was een ‘makkie’, België leek dat ook te zijn, maar dat viel even tegen. Na een hartelijke ontvangst en de bekende plichtplegingen volgden de gesprekken met slachtoffers van misbruik in de Belgische kerkprovincie, lastig zo kort na de TV-serie ‘Godvergeten’. Dan was er de secularisatie, één van de heftigste in Europa, een premier die een felle toespraak hield, het misbruik en de rol van de vrouw in de kerk op de voorgrond plaatste en daarbij diplomatieke beleefdheidsregels aan zijn ‘laars lapte’. De Paus hield zich kranig. De Nederlandse TV-kijker zal ongetwijfeld even hebben teruggedacht aan de beelden van Paus JPII in het Catshuis in 1985, waar wijlen premier Ruud Lubbers ook de ene na de andere ‘sneer’ maakte richting de Poolse Paus, óók al wegens de rol van de vrouw in de kerk. Gelukkig voor de toenmalige Paus, was het misbruik in die dagen nog een toegedekt fenomeen.

De premier

Na de pittige toespraak van premier de Croo, was voor de Paus de kelk nog niet leeg. Hij kreeg wederom het een-en-ander voor de voeten tijdens de bezoeken aan de universiteiten. De rectoren grepen hun kans om hun mening te laten horen, terecht, maar in een andere toonzetting had ook gekund. Uiteindelijk ging het in eerste instantie toch om een jubileum te vieren? Gelukkig dat de VRT-commentator daar nog even aan herinnerde. Voor de Paus was al snel duidelijk dat de ‘rode draad’ van zijn visite de misbruikaffaire was, het ligt in België nog te gevoelig.

Maar dan, de afsluitende ochtend op zondag, de viering in het stadion, bijna 38.000 bezoekers, óók uit Nederland, waaronder bisschop Gerard de Korte, een zielsverwant van de Paus. Met een spontaan ‘Goedemorgen’ opende de Paus de viering. Eeen viering in de 3 Belgische officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. De Nederlandstalige sprekers, de Nederlandstalige gezangen en de aanwezigheid van tal van Nederlanders, ook geestelijken, gaf een ‘draai’ aan het bezoek. Waar in de dagen ervoor de sfeer eerder gespannen dan gemoedelijk was, kon men hier spreken van “de Paus eerst en dan de rest”. Een Mis, gezangen, een preek en weer aandacht voor het misbruik, de Paus sloeg terug, zeker richting bisschoppen met het advies: ‘mond open en niet zwijgen en toedekken’

Opvallend was het grote aantal aanwezige en uitzinnige jongeren, óók uit Nederland. Deze Paus met zijn hervormingen en radicale ideeën spreekt de jeugd aan en op een aanstekelijke manier. Dat belooft veel goeds voor de toekomst van de kerk in de Lage Landen en is een signaal voor de opvolger van deze Paus. Jammer dat de uitreiking van de H. Communie een chaos was zoals de VRT-beelden toonden. Maar grote blijdschap, met name bij de leden van het koningshuis, over de mededeling dat de Paus voornemens is om wijlen koning Boudewijn, zalig te verklaren.

Na afloop van de misviering het Magnificat aanhoren. Eerst werd bepaald dat de eeuwenoude lofzang begeleid zou worden door muziek van priester Paul Schollaert, maar daar heeft de kerk een aantal dagen geleden maar snel van afgezien.

Uit informatie die dagblad De Standaard kon inzien, bleek dat Schollaert in de jaren 70 jarenlang een meerderjarige leerlinge heeft misbruikt. In 2002 kwam de man er met een schikking van af. In de 40.000 gedrukte misboekjes kon de aanpassing niet meer worden doorgevoerd, dus kondigde de kerk op voorhand aan dat de aanwezigen in het stadion een boodschap zouden krijgen met duiding voor de muzikale verandering. Verslaggeefster Karlien Beckers legt uit dat de volgende boodschap slechts kort werd geprojecteerd: “De recente onthullingen over de componist van het slotlied dat voor deze viering werd gekozen, zijn schokkend en kwetsend. Wij hebben de keuze dan ook veranderd. Het Magnificat, de lofzang van Maria, is een Bijbelse aanklacht tegen elke vorm van onrecht en machtsmisbruik. Wij zullen het zingen op de wijze van Lourdes.”

Na de Pauselijke Zegen een overdonderend applaus en de Paus gaat op weg naar het vliegveld voor de laatste act, een afscheidslied van een kinderkoor o.l.v. de openlijk homoseksuele Belgische volkszanger Christoff. Het vliegtuig, met pers, stijgt op richting Rome en dan heeft de Paus nog even iets te melden.

“Dokters die abortus uitvoeren, zijn huurmoordenaars”, zegt Paus op vlucht van België naar Rome

Dokters die abortussen uitvoeren, zijn “huurmoordenaars”. Dat heeft paus Franciscus gezegd in een gesprek met journalisten in het vliegtuig waarmee hij terugkeerde naar Rome, na zijn bezoek aan de Benelux.

“Vrouwen hebben het recht op leven: hun leven en het leven van hun kinderen”, zei de Paus. “Abortus is moord, er wordt een mens gedood.” En “dokters die dat doen, zijn – sta me toe dat woord te gebruiken – huurmoordenaars.” Daar is volgens paus Franciscus “geen discussie over mogelijk”. Geboortebeperkingsmethoden zijn volgens hem “iets anders”.

Ook tijdens zijn bezoek aan België had de Paus zijn verzet tegen abortus al laten blijken. Tijdens een bezoek aan het graf van wijlen koning Boudewijn, in de koninklijke crypte in Laken, prees de Paus de moed van de voormalige Belgische koning Boudewijn “door tijdelijk troonsafstand te doen om geen moorddadige wet te moeten ondertekenen”. De diepgelovige koning Boudewijn was in 1990 bereid troonsafstand te doen als hij zou worden verplicht om een wetsvoorstel te ondertekenen om abortus te legaliseren. Zondag maakte de Paus bekend dat hij in Rome het proces voor de zaligverklaring van wijlen koning Boudewijn zal opstarten.

Inmiddels is de Paus weer in Rome en maakt zich op voor opnieuw een zware klus, het Synodale proces dat deze maand zal worden gehouden, deel 2.