Paus: “Sommige leken zijn als ‘de pest’ in de Kerk”

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 17 maart 2023 – 07:12 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Publiek domein
-Vaticaanstad- “De leek moet leek blijven in de Kerk”. Dat zegt Paus Franciscus in een gesprek met het Italiaanse dagblad ‘Il Fatto Quotidiano’ . “Het ergste zijn echter leken, die zich een klerikale status aanmeten, zij zijn als de ‘pest’ in de Kerk”. Lees verder onder de reclame>

Paus Franciscus wil een Kerk zonder klerikalisme en in deze context wijst hij de ‘klerikalisering’ van Katholieke leken krachtig af. “Klerikalisme is het ergste dat de Kerk kan overkomen, erger dan in de tijd van de corrupte Pausen”, zei hij tegen de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. Franciscus sprak over een “zeer besmettelijke ziekte” die de Kerk schaadt, zeker als het om Priesters, Bisschoppen of Kardinalen gaat. “Erger nog zijn geklerikaliseerde leken. Zij zijn een ware plaag in de Kerk. “De leek moet een leek blijven”, aldus de Paus.

Kerk zonder klerikalisme

“Ik droom van een Kerk zonder klerikalisme”, zei Franciscus, verwijzend naar de Franse theoloog Henri de Lubac (1896-1991). Volgens Franciscus waarschuwde De Lubac tegen klerikalisme, dat hij zag als een spirituele secularisatie. Dit is “oneindig veel rampzaliger dan welke morele secularisatie dan ook”, aldus de Paus.

Paus Franciscus sprak in het interview opnieuw over zijn verlangen naar een Kerk van en voor het volk. “De Kerk moet “de straat op, naar buiten, zij moet onder de mensen zijn”, volgens de Paus. “Wij zijn engelen met maar één vleugel”, vervolgde Franciscus. Om te kunnen vliegen, moet je samenwerken met anderen. “Niemand redt zichzelf”, aldus de 86-jarige Pontifex toen hem werd gevraagd naar zijn wensen voor de Kerk. Aanleiding voor het gesprek was het feit dat  Jorge Mario Bergoglio, sinds 13 maart 2013, zijn tienjarig jubileum als Paus viert.