Paus sticht nieuw bisdom in Paraguay

Leestijd: 2 minuten

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft het bisdom Canindeyú in Paraguay gesticht. De leiding is in handen gegeven van Pater Roberto Carlos Zacarías López, die binnenkort tot bisschop zal worden gewijd. Het grondgebied zal worden afgescheiden van het bisdom Ciudad del Este, waardoor het een suffragaan wordt van de Metropolitaanse Kerk van Asunción. Lees verder onder de reclame>

Na de scheiding vormen alle gemeenten van het Burgerlijk Departement van Alto Paraná het grondgebied van het bisdom Ciudad del Este, terwijl alle gemeenten van het Burgerlijk Departement van Canindeyú het grondgebied vormen van het nieuwe bisdom Canindeyú.

De bepalingen werden ook in Paraguay bekendgemaakt tijdens een persconferentie om 7.50 uur (lokale tijd) in de San Blas-zaal van de gelijknamige kathedraal in Ciudad del Este. Het evenement was bedoeld om “zeer goed kerkelijk nieuws te presenteren voor de bevolking van Paraguay.”

Wijding

De wijding van de nieuwe prelaat zal volgens de Paraguayaanse bisschoppenconferentie plaatsvinden op zaterdag 2 maart om 10.00 uur in de kathedraal van Katueté. De consecrator zal kardinaal Adalberto Martínez Flores zijn, aartsbisschop van Asunción, en de medeconsecratoren zullen monseigneur Pedro Collar Noguera, bisschop van Ciudad del Este, en monseigneur Guillermo Steckling, emeritus bisschop van Ciudad del Este zijn.

Scheiding

Na de scheiding beslaat het bisdom Ciudad del Este een oppervlakte van 14.895 vierkante kilometer, met een bevolking van 858.003 inwoners. Er zijn 756.759 katholieken, het heeft 44 parochies, 74 diocesane priesters, 43 religieuzen/priesters, twee permanente diakenen, 33 seminaristen, 28 religieuzen en 68 nonnen.

Het nieuwe bisdom Canindeyú van zijn kant beslaat een oppervlakte van 14.667 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 239.386 mensen. Er zijn 211.138 katholieken, er zijn twaalf parochies, elf diocesane priesters, acht religieuzen/priesters, twee seminaristen, en 22 zusters.