Paus: “Vergeving is een fundamentele voorwaarde voor Christen zijn”

Leestijd: 2 minuten
Maandag 18 september 2023 – 09:02 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad- Het Evangelie van gisteren en de aanstaande reis van Franciscus naar Marseille waren de ‘rode draad’ van het zondagse Angelus van de Paus gisteren op het Sint-Pietersplein. De Paus herinnerde aan de fundamentele rol van vergeving in het Christelijk leven, zoals God die aan ons schenkt, net zoals wij die aan anderen moeten geven.

De Paus dacht na over het Evangelie van gisteren, waarin Jezus spreekt over vergeving (Matteüs 18:21-35). Petrus vraagt ​​Jezus hoe vaak hij zijn broer moet vergeven, waarbij hij maximaal zeven keer voorstelt. Jezus antwoordt niet zeven, maar zeventig maal zeven, wat betekent: altijd vergeven, zonder grenzen. Dit is hoe God het met ons doet, en dit wordt ook verwacht van degenen die Gods vergeving schenken, zoals Priesters die de biecht afnemen.

Enorme schuld

Paus Franciscus gaf aan dat Jezus dit illustreert met een gelijkenis over een Koning die de enorme schuld van een dienaar kwijtscheldt, gelijk aan een bedrag dat onmogelijk af te betalen is. De Koning vergeeft hem uit mededogen, als weerspiegeling van Gods medelevende hart. Deze dienaar toont echter, nadat hij vergeven is, geen genade tegenover een mededienaar die hem veel minder schuldig is. De boodschap van Jezus is duidelijk: God vergeeft onmetelijk uit liefde en wij moeten Hem navolgen door anderen te vergeven.

Fundamenteel

De Paus verzekerde dat vergeving voor Christenen niet optioneel is, maar fundamenteel. Wij zijn allemaal vergeven door God, en hoewel wij zijn barmhartigheid niet kunnen terugbetalen, kunnen wij er wel getuige van zijn door anderen te vergeven. Zonder vergeving is er geen hoop of vrede. Vergeving zuivert haat, geneest wrok en geneest de wonden van het hart in de samenleving.

Ten slotte zei Paus Franciscus dat wij moeten nadenken of wij Gods enorme vergevingsgezindheid waarderen en of wij bereid zijn degenen te vergeven die ons pijn hebben gedaan. Wij worden aangemoedigd om aan iemand te denken die ons pijn heeft gedaan en om de kracht te vragen om uit liefde voor de Heer te vergeven. Vergeving zal vrede in ons hart brengen.

Reis naar Marseille

Na zijn uitleg van het Evangelie gaf de Paus een toelichting op zijn aanstaande reis naar Marseille: “Aankomende vrijdag ga ik naar Marseille om deel te nemen aan de afsluiting van de ‘Rencontres Méditerranéennes’, een prachtig initiatief dat plaatsvindt in verschillende steden rond de Middellandse Zee.”

“Het samenbrengen van Kerkleiders en het maatschappelijk middenveld om wegen van vrede, samenwerking en integratie rond het ‘mare nostrum’ te bevorderen, met speciale aandacht voor het migratiefenomeen.”

“Dit is een pittige uitdaging, zoals wij dag-in-dag-uit om ons heen zien, maar wel een die wij samen moeten aangaan, omdat deze essentieel is voor de toekomst van ons allen, die alleen voorspoedig zal zijn als deze is gebouwd op broederschap.”

“Terwijl ik u vraag deze reis met Uw gebed te begeleiden, wil ik graag de burgerlijke en religieuze autoriteiten bedanken en al diegenen die werken aan de voorbereiding van de bijeenkomst in Marseille, een stad rijk aan mensen van allerlei pluimage en komaf, geroepen om een ​​haven van hoop te zijn. Vanaf hier groet ik alle inwoners, in de hoop veel dierbare broeders en zusters te ontmoeten” aldus de Paus.