Paus waarschuwt: Ga nooit met de duivel in dialoog !

Leestijd: 2 minuten
Maandag 22 februari 2021-08:47- Bron: Redactie kerk/VN/- Foto PB
  -Vaticaanstad-Op de eerste zondag van de vastentijd herinnerde Paus Franciscus de gelovigen eraan hoe Jezus Christus de duivel ontmoette – en benadrukte hij dat Katholieken, zelfs vandaag de dag, nooit in dialoog mogen treden met de duivel. Zelfs Jezus deed dat niet in de woestijn, aldus de Heilige Vader gisteren.

De strijd van Jezus met Satan, zoals Marcus de Evangelist beschrijft (Marcus 1,12-15), toont eerder aan dat Jezus “niet met zijn eigen woorden antwoordde” aan de duivel toen hij hem wilde afleiden en verleiden.

“Als de verleider tot ons komt  en ons probeert te verleiden: ‘Denk dit en doe dat…’ – de verleiding is het spreken met hem, zoals Eva deed. Eva zei: “Maar dat kan niet, want wij …”, en zij ging de dialoog aan. En als wij de dialoog met de duivel aangaan, zal hij ons verslaan”, aldus Franciscus.

Enerzijds is de woestijn de plek waar God tot het menselijk hart spreekt – en waar gebed een antwoord vindt, aldus Franciscus. ‘Maar het is ook de plaats van beproeving en verleiding, waar de verleider gebruik maakt van menselijke zwakheden en behoeften en, als alternatief voor de stem van God, het gefluister van zijn leugenachtige stem laat horen.’

 

De woestijn is niet alleen een echt landschap, maar ook een existentiële dimensie, aldus de paus: een “existentiële dimensie waarin we de stilte zoeken en luisteren naar het woord van God zodat echte bekering in ons kan plaatsvinden”.

Katholieken, zei de Paus deze zondag, zijn geroepen “om de paden van God te bewandelen door onze doopbelofte te vernieuwen: om satan, al zijn werken en loze beloften te ontkennen. De vijand loert daar, wees voorzichtig – spreek nooit met hem! vertrouw ons toe aan de moederlijke voorspraak van de Maagd Maria “.

“Jezus, ik vertrouw op u.”

Na het Angelus begroette de Paus de Poolse pelgrims en zei: “Vandaag gaan mijn gedachten naar het heiligdom van Płock in Polen, waar 90 jaar geleden de Heer Jezus verscheen aan St. Faustina Kowalska en haar een speciale boodschap van goddelijke barmhartigheid toevertrouwde. ”

“Door Paus Johannes Paulus II bereikte deze boodschap de ganse wereld”, zei hij, “en niemand minder dan  Jezus Christus die stierf en opstond, geeft ons de genade van de Vader. Laten wij ons hart openen voor Hem en laten wij in geloof zeggen:  “Jezus, ik vertrouw op u.”