Paus weer thuis

Leestijd: 2 minuten

Ik leef nog!

Zaterdag 1 april 2023 – 11:00 uur – Bron: Redactie Kerk/A. Englisch/KNA – Beeld: Giampie Ropilia

 -Rome/Vaticaanstad-Paus Franciscus is weer thuis in het Vaticaan, na een verblijf van drie dagen in het Gemelli-hospitaal. Lees verder onder de reclame>

Druk programma

De 86-jarige Pontifex was opgenomen vanwege een bronchitis. “Ik leef nog!”, zei hij lachend bij zijn vertrek. Bij zijn vertrek zegende de Paus een jong echtpaar en omhelsde de twee. Het echtpaar had een dochter, het kind overleed de afgelopen nacht in het ziekenhuis. De Paus bad met het echtpaar voor het kind, aldus Vaticaanwoordvoerder Matteo Bruni.

De komende week, in de aanloop naar Pasen, zal er van rust houden weinig terechtkomen voor de Paus. Een uiterst druk programma staat voor de boeg. Het is vrijwel zeker dat de Paus alle vieringen zal bijwonen, maar niet altijd als celebrant.

Wazige briefing

Er is veel rumoer ontstaan rond de Paus. Afgelopen week werd in een uiterst wazige briefing meegedeeld dat de Paus voor routinecontrole naar het ziekenhuis moest. Oorzaak van de opname was echter dat de Paus zich niet goed voelde tijdens de audiëntie. In allerhaast werd hij opgenomen. De routinecontrole bleek ‘bronchitis’.

Medisch specialisten vermoeden dat de Paus na Pasen meer aandacht aan de combinatie leeftijd/gezondheid zal schenken. Dit zal vrijwel zeker resulteren in een minder volle agenda. Buitenlandse reizen, zoals de reis naar Hongarije eind april, zijn niet afgezegd.

Conservatieve ‘Katholieken’

Het feit dat de Paus toch aanwezig is tijdens de Paasvieringen, maakt Pasen 2023 extra feestelijk. Conservatieve ‘Katholieken’ hadden, ook via perspublicaties in rechtse media,  gehoopt dat de Paus het hospitaal niet levend zou verlaten. Die hoop is met hulp van de Allerhoogste en een handjevol zorgzame en uiterst bekwame medici, als wierook vervlogen.