Paus: Weest spaarzaam met Kerst en help Oekraïne

Leestijd: 2 minuten

Paus: “Kerst ja, in vrede met de Heer, maar Oekraïne in mijn hart”

Donderdag 15 december 2022 – 08:02 uur – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad- Waar een gebrek aan waakzaamheid is, bestaat het risico dat alles verloren gaat, waarschuwde Paus Franciscus gisteren tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan. Het gaat over de mentale houding van Christenen die wachten op de uiteindelijke komst van de Heer.

Volgens Franciscus moet de goede discipel alert zijn, altijd klaar om zijn plicht te doen. Deze waakzaamheid is een teken van nederigheid, wijsheid en vormt de kern van het Christelijk leven.

Delen met mensen in nood

Met het oog op Kerstmis raadde Franciscus spaarzaamheid aan. “Laten wij dit jaar een eenvoudiger Kerst vieren met minder kosten. Laten wij liever het Oekraïense volk helpen”, aldus de 85-jarige Pontifex. De mensen in de oorlogsgebieden lijden, verhongeren en bevriezen. “Kerst ja, in vrede met de Heer, maar Oekraïne in mijn hart”, zei hij.

De Paus ziet de Adventstijd als een tijd van delen. Hij sprak gisteren onder andere Poolse gelovigen toe en prees hun hulp voor liefdadigheidsprojecten, zoals Caritas, en steun voor oorlogsslachtoffers. Dit jaar moet vooral aan Oekraïne gedacht worden.

“Ik moedig jullie aan om te blijven delen met mensen in nood”, zei de Paus, terwijl hij opriep tot gebed voor het “geschenk van vrede dat de wereld zo hard nodig heeft”.

Verjaardag

Tijdens de algemene audiëntie overhandigde de Romeinse graffitikunstenaar Mauro Pallotta alias Maupal de Paus een nieuwe graffito voor zijn aanstaande verjaardag op 17 december. Maupal overhandigde de graffitifoto persoonlijk aan de Heilige Vader.

Maupal werd internationaal bekend door een graffito in Rome. Daarop is Paus Franciscus te zien als ‘Superman’. Sindsdien heeft hij tal van andere Pauselijke graffiti gespoten, waaronder de ‘EcoPaus’ op een scooter met een wuivende soutane.