Paus weigert hond te zegenen

Leestijd: 2 minuten
“Zoveel kinderen lijden honger, en jij brengt mij een hondje om te zegenen!”.
Maandag 15 mei 2023 – 00:01 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/VN – Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus weigerde de hond van een vrouw zijn zegen te geven en berispte de vrouw. 

Tijdens een evenement over het gebrek aan geboorten in Italië, dat ook werd bijgewoond door de Italiaanse regeringsleider Giorgia Meloni, vertelde de Paus hoe een vrouw van middelbare leeftijd, tijdens een audiëntie een draagtas met een klein hondje opende en zei: “Dit is mijn kind, zegent u hem alstublieft”. Op dat moment ‘sloegen bij de Paus de stoppen even door’ en sprak hij de vrouw vermanend toe: “Zoveel kinderen lijden honger, en jij brengt mij een hondje om te zegenen!”

Surrogaatkinderen

Aan het begin van zijn toespraak tot honderden Italiaanse gezinnen, zakenlieden en politici  beschreef Franciscus ook een tweede anekdote: De Paus zei dat een Priester onlangs een vrouw met een kinderwagen tegenkwam op het Sint-Pietersplein. “Als Priester met een goed hart ging hij naar haar toe om de baby te zegenen….. het was een hondje!” aldus de Paus. Tijdens zijn toespraak heeft Franciscus publiekelijk kritiek geuit op een trend in Italië om honden te vertroetelen als surrogaatkinderen, terwijl er te weinig kinderen worden geboren.

“Of er kinderen worden geboren is de belangrijkste indicator van de hoop van een volk,” benadrukte de Paus in zijn toespraak tijdens de bijeenkomst over geboortecijfers in Italië”. “Als er weinig kinderen worden geboren, is er weinig hoop. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de economie en de samenleving, maar bedreigt ook het vertrouwen in de toekomst”, aldus Franciscus.

Dalende geboortecijfer

De Paus riep politici op om oplossingen te vinden voor het dalende geboortecijfer in Italië. “Jongeren leven in een sociaal klimaat waarin het uiterst lastig is om een gezin te stichten”, zei hij. Hij drong er bij Italiaanse politici op aan oplossingen te vinden voor de ‘demografische winter’ in Italië.

Franciscus noemde de moeilijkheid van toekomstplanning, lage lonen en hoge huren in Italië als redenen voor deze situatie. “Wij moeten vruchtbare grond creëren voor een nieuwe bloeiende lente en deze demografische winter achter ons laten,” aldus de Paus. Hij riep op tot een “toekomstgericht beleid”.

Wereld zonder baby’s

De organisatoren van de conferentie rond geboorten in Italië hadden de bijeenkomst georganiseerd rond het thema: ‘Kunt u zich een wereld zonder baby’s voorstellen?’ De toespraken en discussies waren gericht op onderwerpen als sociale uitkeringen, mogelijkheden voor kinderopvang en belastingverlaging als mogelijkheden om het geboortecijfer in Italië te verhogen.

Vorig jaar daalde het geboortecijfer in Italië volgens het bureau voor de statistiek Istat voor het eerst onder de grens van 400.000, met 393.000 geboren kinderen. In hetzelfde jaar waren er 713.499 sterfgevallen in Italië.