Paus wil niet begraven worden in grotten onder St. Pieter bij zijn voorgangers

Leestijd: 4 minuten
Donderdag 14 december 2023 ~ 06:05 uur ~ Bron: Redactie Kerk/N+ ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Paus Franciscus, die aanstaande zondag 17 december 87 jaar wordt, heeft aangekondigd dat hij begraven wil worden in de Santa María Maggiore en niet bijgezet in de grotten onder de Sint-Pietersbasiliek, zoals zijn voorgangers.

Paus Franciscus zei dit in een interview met de Mexicaanse TV-nieuwszender N+( zie video onderaan artikel. Lees verder onder de reclame>

 

De Heilige Vader zei verder in het gesprek, dat hij geenszins van plan is terug te treden zoals zijn voorganger. Sterker nog, deze week viert hij ook zijn 54ste verjaardag van zijn Priesterwijding en plant hij al een nieuwe internationale reis naar België.

In het gesprek met de Mexicaanse journaliste Valentina Alazraki sprak de Paus over zijn ‘grote toewijding’ aan de Maagd Maria, vooral aan de Salus Populi Romani, beter bekend als Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw, het beeld dat in het jaar 590 in Rome werd geplaatst : “Ik wil begraven daar worden begraven”, zei hij. «Vroeger, toen ik naar Rome kwam, ging ik daar elke zondagochtend heen en bracht daar wat tijd door.”

Alle Pausen van de 20e eeuw liggen begraven in de grotten van de Sint-Pieter. Paus Franciscus onderhoudt een nauwe band met de Basiliek van Santa-Maria-Maggiore sinds hij tot Paus werd gekozen. Hij ging erheen na het conclaaf van 2013 om zijn Pontificaat aan Maria te wijden, en hij bezoekt de plaats altijd voor en na zijn internationale reizen om te bidden. Op 8 december bezocht hij, zoals gebruikelijk, ook de basiliek.

In de Pauselijke basiliek is de rustplaats voor zijn stoffelijk overschot al voorbereid. Het is een kapel in het linkerschip van de kerk, naast de icoon van de Maagd.

De gezondheid van de Paus

De Paus werd in 2023 tweemaal in het ziekenhuis opgenomen en herstelde onlangs van een ‘longaandoening’. In deze context vroeg journaliste Alazraki hem: “Moeten wij ons zorgen maken?” “Ja een beetje wel. Ik wil dat je bidt voor mijn gezondheid. En ouderdom komt niet alleen. Ouderdom kun je met make-up niet maskeren, het is zichzelf, het presenteert zichzelf zoals het is. En aan de andere kant moet je de gaven van de ouderdom kunnen aanvaarden. Wij moeten aanvaarden dat je je manier van leven moet aanpassen, maar ook dan veel goeds kunt doen. Het is waar dat reizen nu moeilijker gaat, dat moet allemaal opnieuw worden bekeken.

Roekeloos

De Paus moest vorige week een reis naar Dubai afzeggen om deel te nemen aan COP28 vanwege zijn ademhalingsproblemen die verband houden met bronchitis. Maar hij geeft aan dat hij zich goed voelt: ‘Ik voel mij beter. Soms zegt men tegen mij dat ik roekeloos ben, omdat ik -te snel- dingen wil doen en in beweging zetten.

Denkt u erover om te stoppen?

De Bisschop van Rome sluit niet uit dat hij op een dag zal aftreden; maar in dit jaar van zwakke gezondheid heeft hij er absoluut niet aan gedacht zijn ontslagbrief te ondertekenen die hij aan het begin van zijn Pontificaat aan de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, Tarcisio Bertone, heeft overhandigd. Hij legt uit dat hij er niet over heeft nagedacht en bewondert nog steeds de moed van Benedictus XVI om af te treden toen hij echt niet verder kon.

De Paus wijst erop dat het niet bij hem opkwam om de ontslagbrief te ondertekenen: “Nee, want daar ben ik wat wispelturig over”, legdt hij uit. “Ik zag de moed van Benedictus toen hij besefte dat hij niet meer kon.”

Internationale reizen: België, Argentinië en Polynesië

De Heilige Vader verklaarde dat hij al internationale reizen op het programma heeft staan. “Eén staat vast, die naar België: dat is al bevestigd; en er zijn er nog twee in voorbereiding: één naar Polynesië en één naar Argentinië; “Wij zullen zien hoe het gaat en of het kan.”

Het feit dat Javier Milei, die hem in het verleden heeft beledigd, in zijn land is gekozen tot President, maakt een terugkeer naar zijn geboorteland minder waarschijnlijk? “In de verkiezingscampagne worden dingen gekscherend gezegd, dingen die gebruikt worden om wat aandacht te trekken. Wij moeten veel onderscheid maken tussen wat een politicus zegt tijdens de verkiezingscampagne en wat hij daarna werkelijk gaat doen, want dan komt het moment van concreetheid, van beslissingen” aldus de Paus.

Politiek

Franciscus uitte zijn mening over politiek tegenover de journaliste en benadrukte: “Ik heb vertrouwen in politici, omdat ik geloof dat politiek, zoals een vorige Paus ooit zei, de hoogste vorm van liefdadigheid is, het is liefde voor het volk, liefde voor politici. Helaas maken slechte politici daar misbruik van: Hoeveel krijg ik als ik instap en hoeveel krijg ik als ik eruit kom? Dat is niet de essentie van de politiek.”

Ondertussen herinnert hij zich dat er ook in Italië grote politici waren: “Je leert echt die grote scheppers en hoeders van de democratie te zien die geschiedenis hebben geschreven. De grote politici zijn degenen die ons de ware boodschap geven van wat politiek is.”

Benedictus XVI

Toen hem werd gevraagd naar zijn relatie met zijn voorganger Benedictus XVI, sprak Franciscus over een “zeer nauwe” relatie. “Hij hielp mij altijd en was erg genereus.  Hij was helder, maar hij kon niet meer praten en in zijn laatste dagen nam hij mij letterlijk bij de hand. Het was een mooi afscheid… Drie dagen later overleed hij. Een geweldige man… Ik bewonder hem.

Aanschouw de video van het gesprek met de Paus onder de reclame>