Paus wil verzoening in Mozambique

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus wil met zijn reis naar Mozambique, volgende week, oproepen tot vrede in het land dat al jaren door geweld wordt geteisterd. Zijn wens is het, om samen met de mensen om verzoening in Mozambique en gans Afrika te bidden; dit is “de enige hoop voor een bestendige en duurzame vrede”, zei de Heilige Vader vrijdag in Vaticaanstad.

Het hoofd van de Christelijke Kerk brengt aanstaande woensdag een tweedaags bezoek aan Mozambique.
Aansluitend reist de Paus door naar Madagaskar en Mauritius. Op 1 augustus hebben Mozambiques President Filipe Nyusi van de regerende Frelimo-Partij en de leider van de bewapende oppositiepartij Renamo, Ossufo Momade, een verdrag ondertekend, welke een afzien van vijandigheid en een ontwapening van de Renamo-strijders tot doel heeft.

Het is het derde vredesverdrag tussen de vijandige politieke groeperingen. Een eerste vrede kwam tot stand na een lange burgeroorlog in 1992 na tussenkomst van het Vaticaan tijdens een treffen in Rome.

In 2013 nam de Renamo echter weer de wapens op. Na een nieuw vredesverdrag en verkiezingen in 2014 brak wederom geweld uit. In oktober zijn er Presidents- en Parlementsverkiezingen, waarbij de zittende President Nyusi en Renamo-chef Momade zich verkiesbaar stellen.

Foto: Pixabay