Paus wil wat minder reizen

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 7 september 2023 – 01:08 uur – Bron: Radio Vaticaan – Beeld: publiek domein
Paus: “Om je de waarheid te zeggen, reizen is voor mij niet meer zo gemakkelijk als vroeger”

-Vaticaanstad- Voor Nederlanders en Belgen die hopen, dat na vele jaren weer een Paus onze landsdelen bezoekt is er weinig hoopvol nieuws.

Paus Franciscus ziet voorlopig af van reizen naar het buitenland en plant voorlopig geen reizen meer. Dat deelde hij mee op zijn terugvlucht van Mongolië naar Rome. Het was de tweede reis binnen een maand na Portugal; de Franse havenstad Marseille volgt eind september.

“Om je de waarheid te zeggen, reizen is voor mij niet meer zo gemakkelijk als vroeger,” aldus de 86-jarige Pontifex, daarmee verwijzend op zijn beperkingen om zich te verplaatsen. Sinds 2022 zit Paus Franciscus steeds vaker in een rolstoel. Hij kan alleen korte afstanden lopen met een stok. De lange vliegreizen en overvolle programma’s, tijdens  bezoeken aan het buitenland, zijn een steeds zwaardere belasting voor de Paus.

Argentinië

Na Marseille – de reis staat gepland voor 22 en 23 september – staat er verder niets op het programma als het om buitenlandreizen gaat.

Paus Franciscus heeft meermaals gezegd dat hij in 2024 zijn geboorteland Argentinië wil bezoeken. Ook acht men het in het Vaticaan niet uitgesloten dat de Paus, afhankelijk van de wereldwijde ontwikkelingen, een bezoek aan Moskou brengt. De verwachting dat hij dat zou doen op zijn terugreis van Mongolië naar Rome is in ieder geval niet uitgekomen.