Paus zegt Kruisweg af; wil krachten sparen

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 29 maart 2024 ~ 23:12 uur ~ Bron: Redactie Kerk/RAI/VN ~ Beeld: Kim Sung Rae

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus (87) liet vanavond, kort voor aanvang, verstek gaan bij de Kruisweg (Via Crucis) die traditioneel op Goede Vrijdag in Rome plaatsvindt. Hij wil zijn krachten sparen voor andere plechtigheden in het aankomend Paasweekeinde, zo deelt de perskamer van het Vaticaan mee.

De Kruisweg is een processie bij het Colosseum waarbij de lijdensweg van Jezus wordt herdacht. De perskamer van het Vaticaan liet weten dat de Heilige Vader het verloop van de processie wilde volgen vanuit zijn privévertrek.

Palmpasen

Ook vorig jaar sloeg de Paus de Kruisweg over. Pauselijke artsen gaven vorig jaar het advies af te zien van de processie vanwege de lage temperatuur. Vorig weekeinde sloeg hij daarom zijn preek ter ere van Palmpasen over.

Vanmiddag was de Paus wel aanwezig bij de Goede Vrijdagviering in de Sint-Pieter.  In Rome schommelde de temperatuur vanavond tussen 15 en 17 graden.

Long

Paus Franciscus leeft al jaren met één goed werkende long en kampt al weken met bronchitis. Op 21-jarige leeftijd werd het bovenste deel van zijn rechterlong verwijderd wegens een ernstige longontsteking en drie cysten, kwalen die destijds door een gebrek aan antibiotica niet anders te behandelen waren. Naar eigen zeggen heeft hij destijds drie dagen tussen leven en dood gezweefd.