Paus zegt stad Rome de wacht aan

Leestijd: 2 minuten
Zondag 31 december 2023 ~ 18:06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Vatican News ~ Beeld: MariaBode

-Vaticaanstad/Rome- Dat Rome met Amsterdam tot de meest vervuilde steden van Europa behoort, is niets nieuws.

Maar de vervuiling begint nu ook, niet de eerste de beste, Paus Franciscus op de zenuwen te werken. Tijdens de laatste Vesperviering in Vaticaanstad voor 2023 heeft de Heilige Vader het gemeentebestuur van Rome ‘een veeg uit de pan’ gegeven.

Heilig jaar

Het jaar 2025 zal een Heilige Jaar zijn en dan moeten de voorzieningen in de stad drastisch verbeteren, zei de Pontifex. Zoals altijd met de viering van een Heilig Jaar worden tientallen miljoenen pelgrims in Rome verwacht. Om die een zwaar vervuilde stad aan te bieden, gaat ook deze milde Paus te ver. Lees verder onder de afbeelding>

Rome is vergeven van de ratten

 

Burgemeester

„Werken wij eraan, ieder op zijn eigen manier, om van deze stad een teken van hoop te maken voor hen die hier wonen en hen die op bezoek komen?”, vroeg de Paus zich af. De uitspraken en het tijdstip waren welgekozen door de Paus. De viering werd onder andere bijgewoond door de burgemeester van de stad, Roberto Gualtieri, die in de Sint-Pietersbasiliek op de eerste rij zat.

De Paus merkte op dat de stad onvoldoende toegankelijk is voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn (daar behoort hij inmiddels zelf ook toe). De stad heeft behoefte aan normaal functionerende voorzieningen zoals openbaar vervoer en huisvuilafvoer omdat „een leefbaardere stad voor zijn burgers ook gastvrijer voor iedereen” is. Rome kampt al jaren met verkeersopstoppingen, afval- en rattenoverlast en slechte bereikbaarheid.

Gemeentelijk reinigingsbedrijf AMA is een organisatorische puinhoop en niet in staat om de dagelijkse drieduizend ton vuilnis op te halen. Volgens AMA komen er op iedere inwoner van de stad 2,5 ratten en hun aantal is snel groeiend.