Paus zet conservatieve VS-Bisschop aan de kant

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 11 november 2023 – 21:00 uur  – Bron: Redactie Kerk/VN/1010WINS – Beeld: Bisdom

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de Amerikaanse Bisschop Joseph Strickland per direct ontslagen.

Hij gold in de VS als de spreekbuis van ultraconservatieve ‘Katholieken’. Strickland greep iedere mogelijkheid aan om zich, waar nodig op luide toon, tegen vernieuwingen die Paus Franciscus wil doorvoeren te protesteren.

Strickland verzette  zich hevig tegen het voornemen van de Heilige Vader om vrouwen toe te laten tot het ambt van Diaken en om lhbti’ers een plaats te geven in de Moederkerk.

Nuntius

Volgens de Amerikaanse nieuwszender 1010WINS heeft de Amerikaanse Nuntius meerdere malen gesprekken met de omstreden Bisschop gehad, maar zonder resultaat. Slechts in bijzondere gevallen neemt de Paus zelf het besluit tot ontslag op staande voet. De normale regel is dat ‘de fluwelen handschoen’ wordt gehanteerd: een Bisschop die niet meer te handhaven is, mag dan zelf ontslag nemen.

Strickland werd door Paus Benedictus XVI benoemd. Mede daarom wilde Strickland zelf geen ontslag nemen, hetgeen nu tot een radicale aanpak vanuit Rome leidde. Meermaals liet Strickland in Amerikaanse media weten dat hij de huidige Paus een ongeldig gekozen Paus vond.