Paus ziet op laatste moment af van voorgaan in Oudejaarsmis

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 01 januari 2022 00:22 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus (85) heeft er vlak voor het begin van de H. Mis op oudjaarsdag van afgezien om de Mis in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad te leiden. De Pontifex woonde de viering wel bij en hield de preek.

Een woordvoerder van het Vaticaan liet na de H. Mis weten dat Paus Franciscus alleen de preek wilde houden. Waarom hij uiteindelijk besliste om de viering, met het traditionele te Deum, niet te leiden, is niet duidelijk. De beslissing werd wel vlak voor de aanvang van de Mis genomen, aangezien de stoel van de Paus maar enkele minuten eerder werd verplaatst naar de zijkant van het altaar.

Homilie

In zijn homilie riep Franciscus de gelovigen op om meer solidariteit en naastenliefde aan de dag te leggen tijdens de coronapandemie. Na de eerste periode van solidariteit, gaan nu veel mensen, volgens de Paus, verder onder het motto ‘red jezelf’.

Kerststal

Donderdag had Franciscus al een voor na de viering gepland bezoek aan de kerststal op het Sint-Pietersplein afgezegd. Hij wilde een bijeenkomst van veel mensen vermijden vanwege de Covidpandemie, aldus de Vaticaanse perskamer.