Paus waarschuwt voor ‘hokjesdenken’ in de kerk

Leestijd: 2 minuten

In een inclusieve wereld mag niemand worden uitgesloten

Woensdag 29 september 2021 22:23 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN- Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft gewaarschuwd voor verdeeldheid vanwege het zogenaamde ‘hokjesdenken’ binnen de Rooms-Katholieke kerk.

Op het Sint-Pietersplein waarschuwde hij de gelovigen om op hun hoede te zijn voor deze duivelse verleiding. “Iedereen die denkt dat hij het exclusieve recht over Jezus heeft, stijgt ten onrechte boven anderen uit en sluit hen uit”.

“In plaats daarvan moeten parochies en gemeenschappen nederig en open zijn”, zegt de Paus. Dit geldt evenzeer voor Priesters, parochianen, religieuze gemeenschappen en andere verenigingen. Het risico bestaat altijd dat gesloten kringen zich afkeren van de gemeenschap. “De Heilige Geest wil geen afzondering”, benadrukte de Pontifex.

Op weg naar een steeds groter wij

Oproep tot openheid bij gelegenheid van Wereldmigrantendag

In zijn toespraak riep Paus Franciscus nogmaals op tot meer openheid voor migranten over de hele wereld. “Het is noodzakelijk samen, zonder vooroordelen en zonder angst, aan de zijde van de zwaksten te staan. In een inclusieve wereld mag niemand worden uitgesloten. Migranten worden gedreven door de hoop op een nieuw leven. Voor deze hoop moet men zich niet afsluiten”, aldus de Paus.

Franciscus sprak bij gelegenheid van de 107e ‘Werelddag van Migranten en Vluchtelingen’. Het doel van de Katholieke Actiedag is om een kerk te zijn die in staat is om “gemeenschap in verscheidenheid te creëren”. De Werelddag wordt ondersteund door organisaties als Caritas, Missio, Sant’Egidio en Misereor. Het wordt ook in veel parochies opgepakt. Het huidige motto is: ‘Op weg naar een steeds groter wij’.