Paus uit kritiek op Katholieke ‘elites’

-VATICAANSTAD- (KNA) De Paus heeft bij de afsluiting van de bijzonder Synode in Rome kritiek uitgeoefend op de zogenaamde Katholieke ‘elites’. De Paus had kritiek op de kortzichtige blik van de Katholieke ‘elites’ bij formele vragen. Sommigen denken, aan de kant van God te staan, omdat zij niet de moed hebben aan de kant van de mensen te staan, aldus de Paus in een citaat van de dichter Charles Peguy (1873-1914).

De Synode-deelnemers mogen zich niet tot gevangenen van een kleine minderheid laten maken, die naar deelaspecten in plaats van naar de grote diagnose kijken, zei de Paus in het Vaticaan.

Met betrekking op de ecologische thema’s van de Synode loofde de Paus in aanwezigheid van de ongeveer 280 Synode-deelnemers de Orthodoxe Patriarch Bartholomaios I als een pionier als het gaat om milieubewustzijn en hij verwees ook naar Greta Thunberg. Die jonge mensen herinneren met hun klimaatprotesten ons er aan, dat de toekomst aan hen toebehoort, zo de Paus.

Franciscus kondigde aan, een eigen sectie voor de Amazone-regio binnen het secretariaat voor ontwikkelings- en mensenrechtenvragen op te richten. Hij voegde daar aan toe dat nieuwe Vaticaandiplomaten in de toekomst een een-jarige opleiding moeten volgen in een Missie-gebied.

Foto: Pixabay

Geef een reactie op dit artikel