Paus Franciscus geeft Hildegard von Bingen eigen gedenkdag

Dinsdag 2 februari 2021 14:08 Bron: Redactie kerk/KNA/Vaticaan Foto: PB
 -Vaticaanstad- De kerklerares Hildegard von Bingen (rond 1098-1179) heeft nu ook haar eigen gedenkdag in de wereldwijde liturgische kalender van de Rooms-Katholieke Kerk. Zoals het Vaticaan vandaag aankondigde, zal de sterfdag van Hildegard, 17 september, een ‘niet-verplichte dag van herdenking’ zijn in de wereldwijde liturgische kalender.
Hildegard von Bingen

In Duitstalige landen bestaat deze gedenkdag al langer. Paus Franciscus heeft ook bepaald dat de Heiligen Gregorius van Narek (951-1005) op 27 februari en Johannes van Avila (1499-1569) op 10 mei in de algemene kalender moeten worden opgenomen. Franciscus heeft hen beiden ook verheven tot kerkleraren.

Volgens het decreet van de Congregatie voor de Goddelijke Aanbidding moeten de nieuwe dagen van herdenking worden opgenomen in alle kalenders en liturgische boeken voor de Mis en getijdengebed. De te gebruiken liturgische teksten moeten nu worden vertaald en goedgekeurd door de Bisschoppen-conferenties. Na bevestiging door de Vaticaanse autoriteiten kunnen deze dan worden gepubliceerd en gebruikt.

Oók Martha, Maria en Lazarus krijgen eigen gedenkdag

Met een tweede decreet, ook vandaag gepubliceerd, bepaalt de Paus dat de bijbelse broer en zussen Martha, Maria en Lazarus op de algemene kalender moeten worden opgenomen met als herdenkingsdag  29 juli. Het evangelie van Lucas, in het Nieuwe Testament, doet verslag van bezoeken en gesprekken van Jezus in het huis van de drie in Bethanië. Het Evangelie van Johannes vertelt hoe Jezus Lazarus uit de dood opwekte en daarna een lange dialoog met Maria had.

Tot dusverre werd alleen Martha op 29 juli herdacht in de algemene Romeinse kalender. Volgens het decreet van het Vaticaan is de onzekerheid in de Latijnse Kerk om welke Maria het gaat in deze verhalen, nu opgelost. Daarmee kunnen voortaan op 29 juli de Heilige Martha, Maria en Lazarus worden herdacht.

Zoals het Vaticaan heeft aangekondigd, zullen de Latijnse bewoordingen van de te gebruiken liturgische teksten naar de Bisschoppenconferenties worden gestuurd. Bovendien zullen deze teksten binnenkort op de website van het Dicasterie worden gepubliceerd.

Klik op onderstaande boekcover voor meer info

Geef een reactie op dit artikel