Paus waarschuwt voor een onbewoonbare wereld

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 30 oktober 2021 07:00 – Bron: Redactie kerk/BBC – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus waarschuwt voor een onbewoonbare wereld in een toespraak die op de BBC-tv werd uitgezonden voorafgaand aan de COP26-klimaattop. “Wij merken dat wij steeds zwakker en angstiger worden, gevangen in een reeks van ‘crises’ op het gebied van gezondheid, milieu, de voedselverzorging en de economie, om nog maar te zwijgen van sociale, humanitaire en ethische crises”, zegt Franciscus, gisteren op de Britse staatsomroep.
Wij weten allemaal dat wij nooit alleen uit een crisis kunnen komen zonder anderen

“Al deze crises zijn nauw met elkaar verbonden. Zij vereisen keuzes, radicale keuzes die niet altijd gemakkelijk zullen zijn, voegt hij eraan toe. Maar zij creëeren ook kansen die niet gemist mogen worden. Een gemeenschappelijk nieuw verantwoordelijkheidsgevoel voor de wereld is dringend noodzakelijk. Wij weten allemaal dat wij nooit alleen uit een crisis kunnen komen zonder anderen”, zo waarschuwt de 84-jarige Pontifex.

Koerswijziging

“Het is cruciaal dat iedereen meegaat met de koerswijziging, ondersteund door geloof en spiritualiteit. Het doel moet een zorgcultuur zijn, maar ook onvermoeibaar werken tegen de zaden die conflicten voortbrengen: hebzucht, onverschilligheid, onwetendheid, angst, onrecht, onzekerheid en geweld”, aldus de Paus

Nooit eerder had de mensheid zoveel middelen bij de hand om deze doelen te bereiken, volgens Franciscus. De politieke besluitvormers op de COP26-top in Glasgow worden dringend opgeroepen om antwoorden te vinden op de ecologische crisis en hoop te geven aan de toekomstige generaties. Tegelijkertijd moet keer op keer worden benadrukt dat ieder individu kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en de vernietiging van ons gemeenschappelijke huis.

In tegenstelling tot de verwachtingen reist Franciscus dit jaar niet naar de COP26-klimaattop, die van 31 oktober tot 12 november in Glasgow wordt gehouden. In plaats daarvan zal een Vaticaanse delegatie onder leiding van Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin en Kardinaal Curia Peter Turkson de wereldbijeenkomst in Schotland bijwonen.

De algemeen secretaris van de Conferentie van Kerken in de Stille Oceaan-gebied, James Bhagwan, zegt dat veel arme landen al heel lang te maken hebben met de dramatische gevolgen van klimaatverandering. Op veel plaatsen zijn landschappen en leefomstandigheden al drastisch aan het veranderen.

Protestantse Kerken

De roep vanuit de Kerk, die ook wordt gesteund door de Protestantse Kerken, wijst erop dat extreme weersomstandigheden zoals stormen, overstromingen en hittegolven in grote delen van de wereld zijn toegenomen door klimaatverandering. Dit zal onherroepelijk de armoede en migratie doen toenemen.

Vanaf morgen, zondag,  bespreken meer dan 20.000 deelnemers de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs 2015 op de Wereldklimaatconferentie. Het heeft tot doel de stijging van de mondiale gemiddelde temperatuur ten opzichte van het pre-industriële niveau te beperken tot minder dan 2 graden en zo mogelijk tot minder dan 1,5 graden. Dit moet gebeuren door de uitstoot van kooldioxide en andere klimaatschadelijke gassen te verminderen.