Peter Nissen: “God verdwijnt uit Gelderland”

Leestijd: 2 minuten Gelderland telt steeds minder gelovigen. In 2015 meldde het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) nog dat 54 procent van de Gelderlanders gelovig was. Uit onderzoek blijkt dat dat percentage is gezakt naar 41 procent. ‘Ook in Gelderland is geloven steeds meer iets van een minderheid aan het worden’, zegt theoloog en kerkhistoricus Peter Nissen.

De ontkerkelijking zet onverminderd door, óók in een provincie als Gelderland, waar wij van oudsher veel geloven kennen. ‘Door de Bijbelgordel zijn de orthodox- en bevindelijk-gereformeerden hier sterk vertegenwoordigd, vergeleken met andere provincies’, legt Nissen uit. ‘Tegelijkertijd zijn de Achterhoek en het Rijk van Nijmegen van oorsprong Rooms-katholiek.’

‘Een paar jaren geleden dachten sociologen nog: dat proces van ontkerkelijking zal op een gegeven moment stabiliseren. Maar dat was een fikse misrekening. Omroep Gelderland deed een onderzoek onder 625 inwoners en bericht daarover zondag 10 maart op de radio.

Protestant versus Katholiek

De meeste Gelderlanders zijn lidmaat bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) of de Rooms Katholieke Kerk. Opvallend is dat veertig procent der Gelderlanders Rooms-Katholiek is opgevoed, terwijl nu nog maar vijfentwintig procent der Gelderlanders Rooms-Katholiek is. Protestanten blijven vaker trouw aan hun geloof. Ongeveer dertig procent der Gelderlanders is protestants opgevoed en ongeveer evenveel mensen rekenen zichzelf thans ook nog tot deze Kerk. Vier procent der inwoners van Gelderland rekent zich tot de islam.

De protestant kiest bewust zijn kerk

Die cijfers verbazen Nissen niet. ‘Wij zien dat de ontkerkelijking bij de Katholieken nu ontzettend snel gaat. Vroeger werd je geboren in een Katholiek gezin en daarom was je Katholiek. Je was Katholiek, niet omdat je dat nou echt geloofde, maar omdat je daar nu eenmaal bij hoorde. Maar nu groeien er generaties op die niet meer vanuit huis bij de Moederkerk horen. En dan zie je dat mensen ook niet meer Katholiek geloven.’

‘Bij protestanten is dat heel anders. Daar is de Kerk waarbij je hoort veel meer een persoonlijke keuze. Er is ook meer te kiezen. Als je vindt dat de Kerk te slap of juist te streng in de leer is, dan kun je naar een andere protestantse Kerk gaan.’ Voor Katholieken is dat niet aan de orde; zij hebben maar één Kerk.

Leven na de dood bestaat ook zonder God

Wat opvalt in het onderzoek, is dat mensen geloven dat er wel ‘iets’ is na de dood, ook als zij niet in een God geloven. ‘Veel mensen blijven toch spreken over het leven na de dood’, zegt Nissen, ook uit zijn eigen onderzoek. ‘Mensen zeggen dan dat iemand doorleeft in de herinnering, of in de natuur, of in de kleinkinderen, bijvoorbeeld.’

Of je nou met of zonder God leeft, maakt volgens het onderzoek trouwens niet uit voor je levensgeluk. Gelderlanders geven hun leven een gemiddeld rapportcijfer van een 7,8. Het al dan niet gelovig zijn maakt daarin geen verschil. Luister zondag naar Omroep Gelderland.

Bron: P. Nissen/Omroep GLD Foto: Archief