PIJNLIJK: Allerlaatste viering in de Vlissingse Onze Lieve Vrouwekerk

Leestijd: 3 minuten

Kerk wordt hotel

Dinsdag 26 april 2022 06:03 – Bron: Redactie kerk/ADN/Wiki – Beeld: publiek domein
  -Vlissingen-De allerlaatste viering in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel in Vlissingen is een feit. Na 111 jaar sluit de kerk haar deuren wegens geldgebrek. Voor veel mensen was het een plek van inspiratie en ontmoeting en dat zullen velen missen.

Een paar honderd parochianen togen voor de laatste maal naar de H. Mis, waaronder veel vrijwilligers.  Daarmee was het drukker dan normalitair. Een spannende dag voor een ieder. Zo ook voor vice-voorzitter Ruud Louwes die, hoewel er geen andere keuze was, het vooral pijnlijk noemt dat de kerk haar deuren sluit. “Er is hier zoveel gebeurd. Er zijn mensen gedoopt, getrouwd of hebben een uitvaart van iemand meegemaakt. De normale dingen in je leven.”

Verder bouwen

Het is een afscheid van een kerk en een periode van ruim 100 jaar. Maar het is volgens Ruud Louwes ook een nieuwe stap in de toekomst die er anders uitziet. “Wij gaan wel weer verder bouwen aan de parochie en wij blijven in Vlissingen vieren. Dat is een hele geruststelling.” De verkoop van de kerk was onontkoombaar voor de Heilige Mariaparochie. Drie jaar geleden constateerde de parochie al dat het financieel geen haalbare kaart was om de kerk en de pastorie te behouden.  Daarom werd eerst gekeken of een deel van de kerk en pastorie kon worden verbouwd tot appartementencomplex, om zo de kosten voor het onderhoud te kunnen blijven betalen. In januari 2022 werden echter definitieve plannen gepresenteerd voor de herbestemming van het kerkgebouw als hotel.

Hotel

Vice-voorzitter Ruud Louwes gaat de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen missen. Het gebouw is aangekocht door een investeerder die er een hotel van wil maken. De Emmanuelkapel aan de zijkant van de kerk blijft behouden. Na opening van het hotel mag het nog minstens tien jaar door parochianen worden gebruikt. “Dat is heel belangrijk voor zij omdat we toch een beetje op deze plek blijven en herkenbaar zijn. De parochianen hebben lief en leef gedeeld hier en voelen zich met deze kerk verbonden. Het voelt als thuiskomen,” aldus Louwes.

Katholieken die het liefst in Vlissingen naar de kerk blijven gaan, kunnen vanaf 15 mei elke eerste en derde zondag in de Sint Jacobskerk terecht. Op woensdagmorgen kunnen belangstellenden de weekviering volgen tussen 9.00 en 10.00 uur. In de toeristenkerk van Dishoek, voor veel Vlissingers de ‘zomerkerk’, kunnen mensen ook elke zondag van mei tot september naar een H. Mis.

Bijkerk

In 1905 werd het initiatief genomen tot de bouw van de kerk als bijkerk van de St. Jacobus de Meerderekerk aan de Wilhelminastraat uit 1858. De bouw begon in november 1910 en op 19 december 1911 werd de kerk ingewijd. Architect Margry ontwierp een driebeukige neoromaanse kruiskerk. Het is onduidelijk of de kerk helemaal is voltooid, een toren is niet gebouwd. Wel zijn er twee kleine torens aan de achterzijde van de kerk aan weerszijden van de apsis. In 1923 werd de kerk uitgebreid met een kapel en in 1925 met een nieuwe vleugel. Tot de jaren 1930 werd de kerk verder verfraaid met gebrandschilderde ramen, kruiswegstaties en heiligenbeelden.

In 1936 werd de pastorie verplaatst van de Jacobskerk, waarmee de O.L.V.-kerk feitelijk de parochiekerk was geworden. Tussen 1936 en 1938 werd de kerk daarvoor vergroot, het schip werd met drie traveeën vergroot. In januari 1939 kon de kerk weer plechtig in gebruik worden genomen. De oude Sint-Jacobskerk was in 1938 al verkocht en werd afgebroken. Het orgel werd overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De O.L.V.-kerk raakte zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1944 liep de kerk onder water tijdens de inundatie van Walcheren en in de nacht van 1 op 2 november werd de kerk getroffen door 17 bommen. Het gebouw kon in 1945 worden hersteld en werd weer in gebruik genomen.

Kerkhervormingen

Kort na het Tweede Vaticaans Concilie werden kerkhervormingen doorgevoerd waardoor het interieur van de kerk moest worden gewijzigd. In 1965 werden de preekstoel en biechtstoelen verwijderd en kwam er een nieuwe altaar.

De Onze Lieve Vrouw Koningin van de H. Rozenkrans en H. Jacobusparochie is in 1999 gefuseerd met de St. martinusparochie Souburg en de Emmanuelparochie uit de wijk Pauwenburg tot de nieuwe “Parochie Zuid-Walcheren”. Per 1 januari 2010 fuseerde deze parochie met de parochie van Middelburg tot de nieuwe “Heilige Mariaparochie Walcheren”.

Op 24 april 2022, met Pasen, is de laatste dienst gevierd, waarna de kerk op 1 juni zal worden overgedragen voor de verbouwing. Een tijdperk komt ten einde.