Poging tot staatsgreep in Bolivia mislukt

Leestijd: < 1 minuut

Vrijdag 28 juni 2024 ~10:06 uur ~ Bron: Redactie Wereld/ADN/KNA ~ Beeld: Publiek domein

-Sucre- Bolivia heeft gisteren een poging tot staatsgreep meegemaakt. Tientallen soldaten onder leiding van commandant-generaal Juan José Zúñiga namen Plaza Murillo in La Paz in en minuten later stormde een tank door de deuren van het regeringspaleis om de leider van de staatsgreep het gebouw binnen te laten. President Luis Arce kwam in opstand tegen de generaal en de staatsgreep mislukte. De bisschoppen hebben de gebeurtenissen krachtig veroordeeld.

“Wij gaan ons thuisland heroveren”, zei generaal Zúñiga bij de hoofdingang van het parlementsgebouw. “Genoeg van het verarmen van ons land, genoeg van het vernederen van ons leger. Wij zijn gekomen om onze ergernis te uiten”, zei hij voordat hij het hoofdkantoor binnenging, waarbij schoten werden afgevuurd.

De rebellensoldaat werd het gebouw uitgewerkt en sloot zichzelf op in een van de tanks. Hij zei dat Arce “voorlopig” president blijft en merkte op dat “de strijdkrachten van plan zijn de democratie te herstructureren” en eiste de “onmiddellijke vrijheid van politieke gevangenen”, waaronder voormalig president Jeanine Áñez en oppositieleider Luis Fernando Camacho. Uiteindelijk trok hij zich met zijn troepen terug en werd op de vlucht gearresteerd.

De Rooms-katholieke bisschoppenconferentie (CEB) veroordeelt de poging tot staatsgreep. De bisschoppenconferentie van Bolivia (CEB) liet in een eerste persreactie weten: “Wij verwerpen elke actie die ingaat tegen het verstoren van de democratische stabiliteit van ons land”, aldus de korte verklaring.