Polen: Activisten vrijgesproken voor regenboogicoon

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 04 maart 2021-09:39- Bron: KNA- Foto PB
 -Gdansk-Een Poolse rechtbank heeft drie activistes vrijgesproken die waren aangeklaagd wegens heiligschennis en het beledigen van de religie, nadat zij pamfletten hadden opgehangen waarop een Maria- icoon was te zien op een regenboogachtergrond.

De drie Poolse vrouwen hadden pamfletten, waarop de hoofden van Maria en het kindje Jezus met de regenboogkleuren waren ingekleurd, in 2019 in diverse Poolse steden aangeplakt. Zij wilden op deze manier protesteren tegen de volgens hen vijandige houding van de Poolse Katholieke kerk tegenover de LGBT-gemeenschap.

Precedent

De rechtbank in stad Plock zag, gezien het vonnis, geen bewijs van een wetsovertreding en oordeelde dat de activistes niet de bedoeling hadden gehad om iemands religieuze gevoelens te beledigen. Zij wilden, zo de rechters, de verdediging opnemen van mensen die benadeeld worden.

De uitspraak wordt in Polen gezien als een belangrijk precedent op het vlak van vrije meningsuiting, nu secularisering en liberale denkbeelden er onder de conservatieve regering onder druk staan.