Poolse bisschoppen roepen Patriarch Kyrill en Poetin op tot vrede

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 04 maart 2022 12:36 – Bron: ADN/KNA – Beeld: PB
 -Warschau- De Rooms-Katholieke bisschoppen van Polen hebben de Russisch-Orthodoxe Patriarch Cyril I opgeroepen om campagne te voeren voor een einde aan de oorlog in Oekraïne. Hij zou een beroep moeten doen op de Kremlin-chef Vladimir Poetin om “de zinloze oorlog tegen het Oekraïense volk te beëindigen”, zegt Stanislav Gadecki, voorzitter van de Bisschoppenconferentie. 

Christelijke wortels

In Oekraïne worden onschuldige mensen, waaronder kinderen vermoord, benadrukt de aartsbisschop van Poznań. “Ik vraag u nederig om de terugtrekking van Russische troepen uit de soevereine staat Oekraïne te eisen.” Geen enkele reden kan ooit de beslissing rechtvaardigen om “een militaire invasie van een onafhankelijk land te beginnen en woonwijken, scholen of kleuterscholen te bombarderen”, schrijft hij op 2 maart aan de Moskouse Patriarch. Deze oorlog is des te zinlozer “vanwege de nabuurschap van de twee naties en hun Christelijke wortels”.  Hij vroeg Cyril I ook om de Russische soldaten te vragen bevelen niet op te volgen om verdere oorlogsmisdaden te voorkomen. In de huidige situatie is dit “een morele verplichting”.

Op 14 februari stuurde Gadecki een brief naar de Orthodoxe en Katholieke bisschoppen van Rusland en Oekraïne om vrede te bevorderen. Deze keer schreef hij rechtstreeks aan de Russisch-Orthodoxe Patriarch, die bekend staat om zijn bijzondere band met de Russische president.