Poolse Katholieke kerk houdt vandaag dag van gebed voor slachtoffers sexueel geweld

Leestijd: < 1 minuut

 

Vrijdag 19 februari 2021-08:03- Bron: KNA- Foto CC0/EMB
  -Jasna Góra- Polen staat vandaag op 19 februari voortaan jaarlijks stil bij de slachtoffers van sexueel geweld. De ‘Dag van gebed en boete voor de zonde van het sexueel misbruiken van minderjarigen’ is de officiële titel. Hoogtepunt is een Mis voor de slachtoffers in het Heiligdom van Jasna Góra, waar de ikoon van de Moeder Gods van Czestochowa vereerd wordt.

Aartsbisschop Wojciech Polak, de zaakgelastigde van de Poolse Bisschoppenconferentie voor de bescherming van kinderen, zegt: “Mensen, die door sexueel geweld zijn getroffen, hebben het recht, dat zij op de lange en zware weg van herstel en genezing ook geestelijke ondersteuning ontvangen en wel van de hele kerk.”

Paus Franciscus had in 2016 de oprichting van een gebedsdag voor mensen die met misbruik te maken kregen toegestaan en de organisatie in handen gegeven van de Bisschoppenconferentie, alsook het uitkiezen van een geschikte datum en plaats voor de herdenking.

In 2019 publiceerde de Poolse Bisschoppenconferentie een bericht, waaruit bleek, dat 382 geestelijken tussen 1990 en 2018 in totaal 624 kinderen en/of jongeren sexueel misbruikt hadden.