Poolse minister: boycot homovriendelijk Ikea

Leestijd: 2 minuten -WARSCHAU- Justitie in Polen is een onderzoek gestart naar de activiteiten van het Zweedse woonwarenhuis Ikea.

De aanklagers zijn een onderzoek gestart na het ontslag op staande voet van een Ikea-medewerker die kritiek had op lhbt-activiteit van het warenhuis. Een woordvoerder van Ikea Polen deelde mee dat de Katholieke medewerker oud-testamentische teksten tegen homo’s op het interne intranet van Ikea had geplaatst.

De man zegt zelf, op de Poolse tv, dat deze activiteiten in strijd zijn met zijn geloof. Hierop kreeg hij bijval van de Poolse minister van justitie, die in niet mis te verstane bewoordingen liet weten dat buitenlandse bedrijven mensen met andere ideeën discrimineren.

Als de Poolse justitie daadwerkelijk discriminatie vaststelt, wil de minister oproepen tot een boycot tegen Ikea, De minister heeft de ontslagen man alle mogelijk denkbare hulp aangeboden.

Nog voordat de minister de oproep kon doen om tot boycot over te gaan, kozen dit weekeinde al vele Polen er voor om niet naar Ikea te gaan, het aantal bezoekers zou volgens de Poolse publieke omroep dit weekeinde zeker een derde lager zijn geweest. Nu waren de temperaturen bijna 40 graden, wellicht heeft ook dat een rol gespeeld, want de hele Poolse middenstand ‘kreunt’ onder het wegblijven van klante door de hitte (vrouwtje bloot, handeltje dood).

De Nederlandse internationale Kamer van Koophandel waarschuwt Nederlandse bedrijven uiterst voorzichtig te zijn in zaken betreffende sexualiteit, wanneer men zaken doet in Polen. De Duitse optiekketen Fielmann kan er over meepraten. Deze ‘brillenketen’ plaatste billboards in 2017 met daarop twee mannen die hun sympathie toonden voor de winkelketen. Deze reclame had in de ogen van veel Polen een homo-erotisch trekje. Resultaat: veel Polen lieten de keten links liggen.

Bron: ADN/TVP2 Foto: Pixabay