Portret bisschop Dirk-Jan Schoon onthuld

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 5 juli 2022 -17:48 – Bron: Redactie kerk/OKK – Beeld: publiek domein/EMB
  -Haarlem- In de nodige pastorieën, sacristieën en kerksecretarieën tref je ze aan, vaak strenge of soms glimlachende heren (nog altijd geen dames) die vanuit hun lijst op je neerkijken. Meestal rijk gekleed in bisschopsgewaad. Al eeuwen lang is het gebruik om bisschoppen op doek of foto vast te leggen. Lees verder onder de foto>
Bisschop Dirk-Jan Schoon Beeld: Marina van der Waag by EMB

Nu is het de beurt aan bisschop Dirk-Jan Schoon (20-12-1958), maar hij stribbelde aanvankelijk wel tegen toen de Haarlemse Bisschopskas hem bij zijn tienjarig bisschopsjubileum een portret aanbood.  Hij is sinds 2008 de achttiende bisschop van Haarlem van de Oud-Katholieke kerk van Nederland en is getrouwd met de theologe Lidwien van Buuren.

Het portret kwam er uiteindelijk toch en werd op zaterdag 2 juli 2022 in Haarlem onthuld. Bisschop Dick is staande afgebeeld met borstkruis en bisschopsring duidelijk zichtbaar, onmiskenbaar met een lichte ironische twinkeling in de ogen en een fiere houding. Mooi werk van de Amsterdamse schilder Magda Zimmerman.

Aan de onthulling gingen de vespers van de apostelen Petrus en Paulus vooraf, waarbij de bisschop in zijn overweging sprak over gerechtigheid, Mattijs Ploeger muziek van Vierne ten gehore bracht en een koor o.l.v. Lidwien van Buuren zong.

Wie is bisschop Dirk-Jan Schoon

Schoon is geboren en getogen in een oudkatholiek gezin. Hij had van kinds af aan een hang naar het priesterschap. Na zijn priesterwijding in 1989 verrichtte hij pastoraal werk in Amsterdam en IJmuiden. In 2008 werd hij tot bisschop van Haarlem gekozen en gewijd.  Als wapenspreuk koos Schoon de tekst uit Jesaja 45: Deus iustus et salvans (God rechtvaardig en heilbrengend).

Bij zijn bisschopswijding kwam de hoogbejaarde pater Jezuïet en beroemde studentenpastor Jan van Kilsdonk (91) nog naar de Grote Kerk in Haarlem om te feliciteren. De nacht daarna stierf de pater in zijn verzorgingshuis.