President Iran belt de Paus om te praten over de oorlog in Gaza

Leestijd: 2 minuten
Maandag 6 november 2023 -13:13 uur – Bron: Redactie Kerk/VN- Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad/Teheran- Gisteren ontving Paus Franciscus een telefoontje van de President van Iran, Ebrahim Raisi, om te praten over de situatie in Gaza. De perskamer van het Vaticaan benadrukt dat het gesprek plaatsvond op verzoek van de Iraanse leider.

Volgens de officiële website van de Iraanse regering bedankte President Raisi de Paus voor zijn oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Tijdens het telefoongesprek zei de Iraanse President tegen de Paus dat “het steunen van het onderdrukte volk van Palestina overeenkomt met het volgen van de leringen van alle Abrahamitische religies” en waarschuwde hij dat “de ongekende en verschrikkelijke misdaden van het Zionistische regime, dat bijna 10.000 mensen martelaar maakte, waaronder 4.000 kinderen, de grootste genocide van deze eeuw is.”

Van zijn kant zei de Paus, volgens de Iraanse pers, tegen hem:

“Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om deze aanvallen te stoppen en te voorkomen dat meer nog vrouwen en kinderen het slachtoffer worden in Gaza”

Deze mededeling vormt een aanvulling op de eerdere gesprekken van de Paus met de President van de Verenigde Staten, Joe Biden; de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan; en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Op 30 oktober had de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken al een telefonisch voorgesprek met het Vaticaan.

Het diplomatieke standpunt van de Heilige Stoel pleit voor een tweestatenoplossing met duidelijk gedefinieerde grenzen en een speciale status voor Jeruzalem.