Priester over Corona in Bergamo: “Dit is erger dan een oorlog”

Leestijd: 2 minuten

In Italië al meer dan 30 Priesters aan het virus gestorven

 

-Rome- (KNA) Het Noord-Italiaanse Bergamo krijgt de Corona-crisis maar niet ‘onder de knie’. Volgens de laatste gegevens van de autoriteiten van vrijdagmiddag kent men er meer dan 4.300 geïnfecteerden, meer dan in welke andere provincie van Italië dan ook. Honderden doden werden reeds begraven.

De Katholieke geestelijke Aquilino Apassiti (84) schildert de dramatische situatie in een interview met het dagblad ‘La Stampa’ jongstleden vrijdag: „De mensen sterven alleen en eenzaam, zonder dat iemand afscheid kan nemen.“ Hij heeft de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt, tijdens werkzaamheden in het Zuid-Amerikaanse Amazone-gebied vocht hij met lepra en malaria; „maar zulke verschrikkelijke beelden als hier-en-nu heb ik nog nooit beleefd“, aldus de Priester.

In het ziekenhuis Giovanni XXIII mag hij alleen met mondmasker werken. Dit betekent voor hem een enorme beperking, omdat hij de patiënten „niet eens een glimlach“ schenken kan.
Veel meer dan een paar woorden van troost zijn, vanwege het infectiegevaar, meestal niet mogelijk.

Het gaat hem bijzonder aan het hart, zo Apassiti, dat de nabestaanden geen mogelijkheid hebben, hun doden van aangezicht tot aangezicht nog een keer te zien en te rouwen. Hij probeert dan, de families de kist met de overledene te tonen via zijn mobiele telefoon, om toch nog samen te bidden en de overledene te tonen. Tot een bedroefde weduwe zei hij via de telefoon: „Ik sta hier voor de kist van Uw man, laten wij tot God bidden, en de Heer zal U troosten in Uw verdriet.“ Kort daarop braken hij en de vrouw in tranen uit.

Hij voelt zich geen held, zegt Apassiti. Dat zijn voor hem de artsen en de verpleegkundigen. „Het is verschrikkelijk, hun gezichten met de maskers te zien, zij werken acht uur aan een stuk – bijna zonder te ademen.“ Een wanhopige medicus zei tot hem in tranen, dat hij niet naar zijn eigen kinderen thuis kan, omdat hij niet weet, of hij zich tijdens het werk heeft aangestoken met het virus. Apassiti wil echter ondanks alle nood hoop geven: „Wij zullen dit drama doorstaan, dat weet ik zeker.“ Zelf heeft hij geen angst voor het Coronavirus. „Ik ben 84 jaar oud, wwaarom zou ik mij nog zorgen maken?“

Ondertussen berichten Italiaanse media vrijdag, dat tot dan toe over het hele land meer dan 30 Priesters aan het virus zijn gestorven – 16 van hen alleen al in de regio Bergamo.