Priester preekt, Parochianen lopen weg, Bisschop geeft preekverbod

Leestijd: 2 minuten  -Münster- In de Duitse stad Münster heeft een preek voor de nodige commotie gezorgd: Een Emeritus Priester riep in zijn preek tot vergeving op voor misbruikplegers. Maar die preek wilden de aanwezige Parochianen niet lang aanhoren.

Een preek over misbruik en vergeving. Rond 70 gelovigen verlieten onder luid protest hun Kerk in Münster, meldt het Bisdomportaal ‘Kirche-und-Leben.de’ deze week.

Kwaadsprekerij

Pastoor Ulrich Zurkuhlen had in zijn preek afgelopen weekeinde opgeroepen, elkaar te vergeven en hij betrok dit speciaal op Priesters, die als dader minderjarigen sexueel misbruikt hebben. Aanleiding voor de preek was kwaadsprekerij door twee vrouwen over hun overleden echtgenoten, dat hem toevallig ter ore kwam. Dat gaf de 79-jarige Priester achteraf ook toe.

Bezoekers van de Mis berichtten, dat de Pastoor gepreekt had over een bevriende Priester, die als dader  beschuldig werd. “Het wordt tijd, hem te vergeven”. Na deze woorden werd het rumoerig in de Kerk, de Pastoor kreeg niet meer de gelegenheid de preek af te maken. Zo’n 70 Kerkgangers stonden op en verlieten boos de Kerk.

Priester verwijst naar het Onze Vader-gebed

Zurkuhlen zei tegen ‘Kirche-und-Leben.de’, dat hij geschokt was. Tegen de schreeuwende menigte kon ik de Bijbelse uitleg van het begrip vergeving niet meer uitleggen: “Wij bidden toch niet voor niets in het Onze Vader: “vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren.”  Zelfs Bisschoppen spraken van Priester-daders als ‘criminelen’, hoewel deze verder toch prima herders konden zijn, zo Zurkuhlen.  “Vaak staan goed en schuldig met elkaar in verbinding of pal naast elkaar.”

De verantwoordelijk Pastoor van de Parochie, Stefan Rau, betreurt het voorval. De inhoud van de preek en de overgang van kwaadsprekende vrouwen naar slachtoffer-dader verband was “zeer ondoordacht”. In de H. Mis waren, volgens de Pastoor, ook misbruikslachtoffers aanwezig. Pastoor Zurkuhlen liet weten, daar niet van op de hoogte te zijn geweest. Rau kondigde aan zo snel mogelijk met de Parochie een openbare discussie te willen voeren over het voorval.

Het Bisdom Münster is blij met zo’n openbare discussie. Dit is “het goede signaal”, zei Bisdoms-woordvoerder Stephan Kronenburg tegenover Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA). Na alle ophef rond de preek, over misbruik en vergeving, mag de Emeritus Priester voorlopig niet meer preken. Bisschop Felix Genn heeft dat aan de priester meegedeeld, zei de Bisdomwoordvoerder vrijdagavond in Münster. Het gaat niet om een definitief preekverbod, maar een voorlopige, totdat de Bisschop een beslissing neemt, hoe verder te gaan.

Bron: KNA Foto: Pixabay