Priester stierf na redden Coronapatiënt is fakenieuws

Leestijd: 2 minuten

Het verhaal dat gisteren de (Christelijke) media haalde en velen trof: De 72-jarige Priester Giuseppe Berardelli zou gestorven zijn, nadat hij zijn eigen beademingsapparaat aan een jongere Corona-patient gaf. Het verbaasde zijn vriendenkring, want die vertellen een heel ander verhaal

-BERGAMO- (KNA) Na berichten in profane en Christelijke media over een opmerkelijke daad van een Italiaanse Priester, geven zijn naasten en medisch personeel nu een heel andere lezing.

Dat de 72-jarige Don Giuseppe Berardelli stierf, nadat hij een jongere Corona-patiënt zijn beademingsapparaat gaf, om te kunnen overleven, staat haaks op de waarheid. Een bekende van de Priester zegt, dat Berardelli de beademing zélf heeft afgewezen, omdat hij de behandeling met het apparaat niet langer kon verdragen.

Het voorval zorgde voor veel grote krantenkoppen. Volgens die berichtgeving redde Berardelli een andere Coronapatiënt het leven, door hem zijn eigen beademingsapparaat te geven. De geestelijke zelf stierf korte tijd later aan de gevolgen van de ziekte. Zijn Parochie in de buurt van Bergamo had het apparaat speciaal voor de Priester gekocht, omdat er in de regio aan medische hulpmiddelen een groot tekort is. Berardelli stond er echter op, het levensreddende apparaat aan een jongere – hem onbekende – patiënt te geven, aldus de berichtgeving.

“Er  was helemaal geen beademingsapparaat als geschenk van de Parochie, er waren helemaal geen beademingsapparaten, die van buiten het ziekenhuis kwamen”, zegt  Priester Giulio Dellavite, een langjarige vriend van Berardelli tegenover KNA-press. Hij is er echter wel van overtuigd dat de overledene, als hij een beademingsapparaat zou hebben gehad, die dan aan een jongere zou geven, als hij daartoe de kans had gehad.

“Maak je geen zorgen. Je zult zien, alles komt goed”

Oude bekenden van Berardelli, die in het 3.000-zielen tellende Casnigo leefde, uitten zich gisteren tegen over KNA-press vol verdriet over zijn dood. Walter Imberti, directeur van het plaatselijke verpleeghuis, zei over het voormalig bestuurslid van de verpleeginrichting: “Hij was een buitengewoon mens, die zich steeds om iedereen bekommerde.” Allemaal kenden zij hem, omdat hij altijd in soutane met zijn oude motor, een Moto Guzzi Galletto, rond reed.

Priestercollega Luigi Manenti sprak in soortgelijke bewoordingen: “Hij was altijd vriendelijk en had altijd een glimlach.” Berardelli wa een echte persoonlijkheid, die anderen hoop en moed gaf. Zijn motto was: “Maak je geen zorgen. Je zult zien, alles komt goed.”

Tot nu toe zijn in Italië minstens 60 Katholieke Priesters aan het Coronavirus gestorven. Velen waren de oproep van Paus Franciscus gevolgd en wilden de gelovigen bijstaan. De meeste slachtoffers uit de Clerus vielen in het Bisdom Bergamo. Ten minste 17 geestelijken lieten daar het leven. De Noord-Italiaanse provincie is bijzonder hard getroffen door de Corona-ramp.