Privétheater Keizer Nero ontdekt naast Vaticaan

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 10 augustus 2023 – 06:07 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Twitter

-Rome-Een team van Italiaanse archeologen heeft in het hartje van Rome, naast het Vaticaan, de overblijfselen van een privétheater van Keizer Nero ontdekt. De ruïnes werden gevonden tijdens de bouw van een hotel, op loopafstand van het Vaticaan.

De archeologen beschouwen de vondst als uiterst belangrijk. Het theater van Nero werd in  oude boeken en geschriften van Romeinse historici als Plinius de Oude en Tacitus beschreven, maar de locatie was tot nu toe altijd onbekend. Volgens de archeologen gaat het om een bijzondere plek, omdat Nero hier mogelijk zelf zou hebben opgetreden, zegt Marzia Di Mento, die het archeologisch team leidt, tegen wetenschapsmagazine Scientific American.

Wreed

Keizer Nero was van 54 tot 68 na Christus aan de macht en heeft een reputatie als een van de wreedste Romeinse keizers, die op grote schaal Christenen vervolgde. Ook zou hij tijdens de Grote Brand van Rome in 64 na Christus een kwade rol hebben gespeeld. Sommigen beweren zelfs dat hij de brand zou hebben aangestoken om ruimte te maken voor de bouw van een enorm paleis. Historische bewijzen zijn hiervoor echter niet.

De opgravingen in het centrum van Rome begonnen ongeveer twee jaar geleden, op een steenworp afstand van het Vaticaan. De archeologen zijn ervan overtuigd dat het om Nero’s theater gaat, omdat zij bouwmaterialen en kunstvoorwerpen van zeer hoge kwaliteit vonden. Bovendien was de grond van de ruïnes destijds eigendom van Julia Agrippina, Nero’s moeder.