Pro-lifers zijn racist, homofoob en seksistisch, zegt Tim Hofman

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 25 januari 2023 – 16:01 uur – Bron: Redactie kerk/ADN/BNNVARA – Beeld: DWDD-licensing
  -Hilversum- De tweevoudig Televizierring en Impact-award winnaar Tim Hofman (BNNVARA) haalt op de sociale media hard uit naar Christenen die zich openlijk afkeren van abortus. Hofman stelt gelijktijdig dat diezelfde Christenen racistisch, homofoob en seksistisch zijn.

Wat is er aan de hand?

Dat TV-lieveling Hofman zo genadeloos hard reageert heeft te maken met het feit dat zijn vriendin en levenspartner Lize Korpershoek, tien jaar geleden een abortus liet plegen. Dat zegt zij in een interview met het tijdschrift Flair. Korpershoek vertelt en-detail over haar abortus.

Korpershoek schrijft over het moment dat de abortus plaatsvond: ‘Terwijl verdovende vloeistof via een infuus mijn aderen instroomt, bied ik in gedachten mijn excuses aan het hompje cellen in mijn baarmoeder. “Sorry, ik ben nog niet klaar voor jou, ooit wel, maar nu nog niet.”

Viral

Op het artikel dat ook, dankzij Tim Hofman viral ging, kwam een lawine aan reacties, van meelevend, goedkeurend tot sterk afkeurend door met name behoudende Christenen uit met name de Reformatorische hoek. Hofman reageert op afkeurende berichten met  weinig gefundeerde reacties als : “nepchristen” of “je blijft een Bijbelmisbruiker”

Naar aanleiding van de stroom aan reacties uit Christelijke hoek, besloot Hofman te reageren op Twitter (zie onder artikel). ‘Fascinerend hoe mensen die doorgaans geen zier om mensen en mensenrechten geven (bruine mensen eng! Homo’s vies! Vrouwen dom!) opeens helemaal wild worden van een klompje cellen laten verwijderen.’ In een andere tweet wordt duidelijk dat hij doelt op Pro-lifeleden die negatief op het artikel van Korpershoek reageerden. “In zoveel kalmte een religieus boek op z’n allerlelijkst interpreteren zodat je het kan misbruiken om je patriarchaal hypermasculiene machtsfantasie in stand te kunnen houden moet echt tot officiële kunstvorm worden verheven.” Het Twitterbericht van Hofman leidde tot ongemeen felle discussies, waarvan wij U de details, hier, zullen besparen.

‘Schreeuw om leven’

Hofmans weerzin tegen de Pro-life beweging is niet nieuw. In 2021 protesteerde hij bij de Nederlandse anti-abortusbeweging ‘Schreeuw om leven’. Hofman beschuldigde ‘Schreeuw om Leven’ onder meer van het lastigvallen van vrouwen bij abortusklinieken en van het verspreiden van onwaarheden. Ook verstoorde Hofman een door Schreeuw om Leven anti-abortusmars. Ook SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kan geen goed doen in de ogen van Hofman: “een Kamerlid met dom EO-gejengel.”

Omroep BNNVARA, de werkgever van Hofman, lijkt zich niet in de discussie te willen mengen.