Proces tegen Abdis aangehouden

Leestijd: 2 minuten
De moedige zusters voor hun klooster
-Bamberg- (D)- (KNA) Moeder-overste Mechthild Thürmer (62), Abdis van het Benedictinessen in het Zuid-Duitse Kirchschletten, moet zich voor de rechter verantwoorden vanwege het verlenen van kerkasiel.

De zaak, die in Duitsland voor veel ophef zorgt, stond voor 31 juli op de rol bij het Bamberger Amtsgericht, maar werd vandaag plots op het laatste moment afgezegd, aldus een woordvoerder van de rechtbank tegenover KNA-press.

Wellicht komt er nog een tweede proces tegen de kloostervrouw, zo de reactie van de rechtbank. De voorzitter van de rechtbank wil die beslissing eerst afwachten.

De Benedictines had in de herfst van 2018 in haar klooster een jonge vrouw uit Eritrea opgenomen, die naar Italië zou worden uitgezet. Een veroordeling wegens hulp bij ‘illegaal oponthoud’ verbonden met een geldboete van 2.500 Euro, welke als schikking werden voorgesteld, wijst zij principieel af. Tegenover KNA-press zei zij vandaag, dat vanwege een andere kerkasielzaak, welke zij begin van dit jaar verleende, sinds juli van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek tegen haar loopt. Zij ziet niet in, waarom het strafbaar is, mensen in concrete nood te helpen.

Deskundigen volgen het procesverloop nauwlettend. Al jarenlang wachten (asiel)advocaten en kerkelijke helpers op een principe-uitspraak van de Duitse justitie ten aanzien van eventuele strafbaarheid bij kerkasiel. Tot nog toe heeft het OM in de deelstaat Beieren in de meeste gevallen de rechtszaken, wegens geringe schuld, zonder strafoplegging geseponeerd. Sinds een tijdje worden wel geldboetes opgelegd, die de meesten accepteren en voldoen.