Radboud: Rector Han van Krieken stapt op na nieuws over seksuele intimidatie

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 28 september 2023 – 09:15 uur – Bron: VOX – Beeld: RU

 -Nijmegen- Rector Han van Krieken heeft aangekondigd vervroegd terug te treden. Eigenlijk zou hij tot 17 oktober aanblijven en dan het stokje overdragen aan opvolger José Sanders. Naar aanleiding van de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag zag hij geen andere optie dan op te stappen.

“Ik ben me ervan bewust dat de ontstane situatie een feestelijke viering van het 100-jarig bestaan in de weg staat.” Dat schrijft Han van Krieken in een bericht op de website van de Radboud Universiteit. Hij doelt daarmee op het feest naar aanleiding van het jubileum en de bijbehorende festiviteiten, dat op 17 oktober plaatsvindt. “Het maakt me verdrietig om op deze manier afscheid te nemen.”

Afgelopen weekend berichtte De Gelderlander dat Han van Krieken in 2017 twee opmerkingen had gemaakt ten opzichte van een medewerkster die volgens een externe commissie als seksueel intimiderend konden worden ervaren. Nadat een klacht van de betreffende vrouw gegrond was verklaard, kreeg de rector daarvoor een waarschuwing. De vrouw vertrok uiteindelijk met een vaststellingsovereenkomst. De universiteit hield het voorval altijd stil. Via de krant kwam het nieuws, zes jaar later, toch naar buiten.

Van Krieken, van huis uit patholoog, is sinds 1999 verbonden aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Hij begon op 19 mei 2016 als rector magnificus. De bedoeling was dat hij met pensioen zou gaan na het 100-jarig jubileum.

Vandaag werd ook bekend dat Van Krieken zich terugtrekt als interim-voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Van Krieken zou deze functie de komende maanden gaan bekleden terwijl het samenwerkingsverband van Nederlandse universiteiten op zoek was naar een vaste voorzitter.