Recherche doorzoekt Bisschoppelijk paleis München

Leestijd: 2 minuten
Bisschoppelijk Paleis München. Beeld embedded by BR.
Zondag 26 februari 2023 – 16:19 uur – Bron: SZ – Beeld: Publiek domein/BR
  -München- Het Openbaar Ministerie en de recherche hebben naar verluidt kantoren en het Bisschoppelijk Paleis van het Aartsbisdom München doorzocht als onderdeel van een onderzoek naar diverse zedenzaken, meldt vandaag dagblad ‘Süddeutsche Zeitung‘. Blijkbaar is er niets gevonden. Lees verder onder de reclame>

‘Geheim archief’

De ‘Süddeutsche Zeitung’ meldt vandaag dat de actie reeds geschiedde op 16 februari. Het OM en zedenrechercheurs zouden onderzoek hebben gedaan naar het gerucht dat er in het Aartsbisdom een ‘geheim archief’ zou zijn met gevoelige dossiers over geheim te houden misbruikzaken.

Volgens de krant hebben de rechercheurs, naar eigen zeggen, niets aangetroffen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het Aartsbisdom, tot nu toe, altijd door het parket opgevraagde documenten heeft vrijgegeven, ook zonder huiszoeking. Er werd aan toegevoegd dat de rechterlijke macht geen argwaan koestert tegen de zittende Aartsbisschop, Kardinaal Reinhard Marx.

‘Zaak 26’

De formele reden voor de huiszoeking zou een nieuw en aanvullend onderzoek zijn naar ‘Zaak 26’ uit het misbruikrapport van het advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl. Daarin gaat het over de omgang van het Aartsbisdom met een Priester die begin jaren zestig tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. De man, die inmiddels is overleden, werd schuldig bevonden aan 14 gevallen van verkrachting, waarbij de slachtoffers jongens waren tussen de 10 en 13 jaar. De Priester keerde na vrijlating terug in zijn ambt en gaf begin jaren 2000 misdienaars toegang tot zijn privésauna en ging met hen op vakantie zonder dat hem canonieke sancties waren opgelegd.

Politiek signaal

Waarnemers zien het optreden van het OM als een politiek signaal. Tot nu toe heeft de staat het onderzoek naar misbruikschandalen grotendeels aan de Kerken zelf overgelaten. Critici vergelijken dit met de “slager die zijn eigen vlees keurt” en roepen op tot consequenter optreden door de overheid en het OM.

In december 2022 pleitte de Beierse Minister van Justitie Georg Eisenreich (CSU) voor de oprichting van een onafhankelijk hulp- en adviescentrum voor slachtoffers van misbruik binnen de twee grote volkskerken. “De slachtoffers moeten beter worden begeleid en ondersteund (persoonlijk, psychologisch en juridisch) door een onafhankelijk adviescentrum. Dit nieuw te creëren centrum dient uit Kerkgelden te worden gefinancierd, aldus de Christen-democratisch minister.