Rechter wijst ‘smaadklacht’ Kardinaal Becciu af

Leestijd: 2 minuten
‘Gevallen’ Kardinaal moet nu de gerechtskosten van 40.000 euro dragen
Donderdag 24 november 2022 – 08:17 uur – Bron: Redactie kerk/KNA/RAI Beeld: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons – cc-by-sa-4.0
  -Vaticaanstad- Oud-Curiekardinaal Angelo Becciu (74), heeft voor de burgerlijke rechtbank van Sassari ‘bakzeil’ gehaald in een rechtszaak vanwege een door hem ingediende smaadklacht tegen drie journalisten. Volgens de meervoudige kamer is de berichtgeving correct geweest en voldoet niet aan de normen van kwaadwillige smaad.

De journalistieke berichtgeving betroffen de vermeende financiële onregelmatigheden en dubieuze investeringen door Beccius. De Italiaanse staatstelevisie RAI meldt vandaag dat de rechtbank oordeelde dat de berichtgeving door het tijdschrift ‘L’Espresso’ noch smaad, noch kwaadwillige laster was.

Schadevergoeding

‘L’Espresso’ berichtte op 24 september 2020 over de financiële activiteiten van Beccius, een paar dagen na de publicatie dwong Paus Franciscus Becciu om zijn al taken in het Vaticaan neer te leggen.

Een woedende Becciu besloot daarop gerechtelijke stappen te ondernemen en had een ​​schadevergoeding van tien miljoen euro geëist omdat hij zijn reputatie geruïneerd zag door de berichtgeving met ‘lasterlijke’ bedoelingen. Volgens RAI motiveerde de rechtbank het oordeel als volgt: “de interpretatie van de feiten in de persartikelen moeten wettelijk en journalistiek als legitiem worden beschouwd”.

Journalistieke duiding

Hoewel, volgens de meervoudige kamer, de journalistieke aanpak, duiding en kritiek “ongetwijfeld op een harde en polemische manier” werd gebracht, was het passend gezien de hoge positie van de Kardinaal. Het bij voorbaat verbieden van journalistieke duiding en kritiek op feiten zou volgens de rechtbank betekenen dat de kritische onderzoeks-journalistiek wordt gedevalueerd of zelfs onmogelijk gemaakt.

De ‘gevallen’ Kardinaal moet nu de gerechtskosten van 40.000 euro dragen. Ondertussen staat hij ook nog steeds terecht in Vaticaanstad. Daar wordt hij beschuldigd van verduistering van geld en ambtsmisbruik.