Recordinkomsten voor RK-Kerk in Spanje

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 14 maart 2023 – 05:19 uur – Bron: Redactie Kerk/TVE/ADN – Beeld: Publiek domein
  -Madrid- De Spaanse Kerk heeft dankzij de belastingbetalers die een ‘X’ zetten op hun belastingaangifteformulier en dankzij de Spaanse regering een recordbedrag van 320.723.062 euro, op haar bankrekening bij kunnen schrijven. Dat is 25,3 miljoen euro meer dan in 2020 en een absoluut record voor de Rooms Katholieke Kerk in Spanje. Lees verder onder de reclame>

 

8,5 miljoen inwoners van Spanje hebben het vakje aangevinkt  waardoor een deel van hun belastinggeld naar de Kerk gaat. In 2021 zijn er 84.201 belastingbetalers bijgekomen die de ‘X’ hebben gemarkeerd of niet weg hebben gehaald.

Belastinggeld

In 2007 bepaalde de regering-Zapatero (PSOE) dat de Conferencia Episcopal (de Kerk in Spanje) 0,7% van de loonbelastingen (IRPF) ontvangt terwijl dat percentage daarvoor nog 0,52% was.

33,3% van alle belastingbetalers in Spanje heeft in 2021 het vakje aangevinkt of een X geplaatst waarmee men aangeeft dat een 0,7% van de te betalen belasting door de Spaanse belastingdienst aan de Kerk gegeven mag worden.

Onkosten

De Kerk gebruikt het ontvangen geld om scholen te financieren, seminars, bijeenkomsten, concerten en andere activiteiten te organiseren. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt voor de Katholieke scholen in het land waardoor de staat minder kosten heeft. Een ander groot deel gaat naar de salarissen en onkosten van het personeel van de Kerk.

11 miljard?

De totale inkomsten van de Spaanse Katholieke Kerk zijn niet bekend, maar deskundigen gaan er van uit dat de uiteindelijke opbrengsten van de Kerk in Spanje, op jaarbasis, meer dan 11 miljard euro zijn. Naast het te ontvangen belastinggeld zijn er ook tal van subsidies van staatswege. De Kerk is tevens gevrijwaard van het betalen van onroerend-goedbelasting. De collecte-inkomsten zijn eveneens niet meegerekend.

Men heeft ooit uitgerekend dat elke Spanjaard, gelovig of niet, per jaar 240 euro of meer betaalt aan de Kerk. Feit is echter dat via de belastingen elke Spanjaard ongeacht of men gelooft of niet aan de Kerk geld geeft.