Redding basiliek Oudenbosch lijkt te mislukken

Leestijd: 2 minuten
“Het moge duidelijk zijn: de nood is hoog”
Donderdag 16 mei 2024 ~ 05:41 uur ~ Bron: Redactie Binnenland ~ Beeld: Hans Pronk

 -Oudenbosch- “Ik richt mij tot u, omdat de Stichting Behoud Basiliek en de gemeente niet goed meer weten hoe verder te gaan”, schrijft de burgemeester met een wanhopige toon aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De restauratie kost namelijk 1,9 miljoen, waarvan 1,3 miljoen nu is opgehaald. Die resterende zes ton moet nog ergens vandaan komen, maar van wie?

“Voor mij als burgemeester dreigt nu een scenario waarin ik mij genoodzaakt voel het voorplein van de Basiliek af te moeten zetten, vanwege het gevaar van loskomende ornamenten die naar beneden kunnen vallen. Een Rijksmonument in actief verval.” Het moge duidelijk zijn: de nood is hoog.

Collectes bij lange na niet genoeg

Bidden, collectes, zoeken naar sponsoren, alles is in het werk gesteld om de schitterende basiliek van Oudenbosch te behouden. De gemeente Halderberge, waaronder Oudenbosch valt,  probeert het in ieder geval nog één keer bij de staatssecretaris zelf, omdat collectes bij lange na niet genoeg opleveren voor de restauratie. De provincie deelt subsidies uit via een lotingsysteem, en Oudenbosch heeft de pech steeds niet te worden uitgeloot. De burgemeester is de wanhoop nabij. “Alle voor de hand liggende wegen zijn bewandeld,”  zegt hij via de lokale omroep.

“Iedereen wil helpen, maar niemand weet hoe”, zegt burgemeester Roks. “De Oudenbossche gemeenschap kan de koepel van dit Rijksmonument niet langer alleen dragen.” Daarbij vist de Basiliek bij subsidieaanvragen al tien jaar achter het net. Het Nationaal Restauratiefonds mocht niet baten en de casus is te ingewikkeld om voor andere regelingen in aanmerking te komen.

“Kunt u ons helpen?”, vraagt de burgemeester tot slot. Wachtend op een geschenk uit de hemel. Of van het Rijk. Ook goed.

Wilt u als lezer van MariaBode helpen, klik dan H I E R voor meer informatie.