Regenpijpdieven slaan toe bij kerken in Noord-Nederland

Leestijd: 2 minuten
De Sint-Hieronymus Aemilianuskerk, een voormalige Rooms-katholieke kerk in het Drentse dorp Veenhuizen, mist koperen afvoerpijpen.
Maandag 22 april 2024 ~ 05:59 uur ~ Bron: Redactie Binnenland/Politie ~ Beeld: EMB

-Groningen- In de afgelopen weken zijn bij de politie Noord-Nederland meerdere meldingen en aangiftes binnen gekomen met betrekking tot diefstal van regenpijpen.

Bij negen van de tien regenpijpen is de onderkant verdwenen. De pijpen moeten vanwege de monumentenwet van koper zijn en koper is duur en daardoor lucratief om te stelen. Kort voor het weekeinde is ongeveer 30 meter aan regenpijp verdwenen in het Drentse Anloo bij de Magnuskerk, de schade bedraagt minstens 1000 euro, aldus de politie.

Eerder in de afgelopen week verdwenen tientallen meters aan regenpijp bij de Koepelkerk en de Rooms-katholieke kerk in Veenhuizen. Daar kwamen de daders zelfs meerdere keren langs om koper mee te nemen.

Schimmel

Afgezien van de overlast en kosten, krijgen kerken te maken met vochtoverlast wanneer het water niet weg kan. Muren worden nat en zorgen voor schimmel. Wie er achter de diefstal zit is nog onduidelijk. De politie adviseert kerken in de drie Noordelijke provincies de afvoerpijpen in de gaten te houden en desnoods camera’s te installeren.

7 Euro per kilo

Oud ijzer- en metaalhandelaar Jeffrey Hindriks uit Emmen laat weten dat de koperprijs momenteel op 7 euro per kilo ligt, een lucratieve handel dus. Daar staat wel tegenover dat men een partij koper afvoerpijpen niet zomaar kan verkopen. “Als handelaren kijken wij naar de verkoper en de aard van de aanvoer, zeker nú, met de hoge koperprijzen, is het ‘verpatsen’ van dergelijk materiaal opvallend en zullen wij het ook niet aannemen, wanneer de herkomst niet kan worden aangetoond. Daarnaast moet iedereen die ijzer aanbiedt zich legitimeren en filmen wij iedere brenger van metalen, de kentekens zijn dus bekend.”