Revolutie in Drenthe: Winkeliers openen massaal deuren in Klazienaveen

Leestijd: 2 minuten

Welkom terug

Dinsdag 02 maart 2021-09:27- Bron: ADN- Foto winkeliersvereniging
  -Klazienaveen- Vele tientallen winkeliers en andere ondernemers in het Zuid-Oostdrentse Klazienaveen (gemeente Emmen) hebben dinsdagochtend om 09.30 uur hun winkeldeuren geopend. Op borden bij winkels staat de tekst ’Welkom terug’. De winkeliers ontvangen massaal bijval van omstanders.

Naast apotheken en supermarkten, die normaal al open mogen, zijn er opvallend veel kleding- en sportwinkels open. Bij verschillende winkels staan de rekken buiten. Volgens verslaggever Dylan de Lange zijn er opmerkelijk veel boa’s in de buurt, ook tal van politie-wagens staan geposteerd, maar er wordt nog niet opgetreden.

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen heeft maandag nog tevergeefs geprobeerd de winkeliers op andere gedachten te brengen. Hij heeft veel begrip voor de problemen van de middenstand, zegt hij tegen  de Telegraaf. Van Oosterhout vindt ook dat het tijd wordt voor regionaal coronamaatwerk. „Want de Kalverstraat in Amsterdam vraagt om ander beleid dan de Hoofdstraat in Klazienaveen.”

Winkelend publiek is er ook. “Dit heb ik al lang niet meer kunnen doen, heerlijk dit”, aldus een mevrouw. Van haar mogen er veel meer winkels open. “Ik vind het erg terecht dat ze open zijn en die boetes zijn ook erg onterecht.”

“Het vertrouwen is gewoon weg”, vertelt Harry van der Velde, van Niezing-Heijes Mode, als voorzitter van de winkeliersvereniging in een uitzending van omroep Drenthe. “Wij hebben met de huidige coronamatregelen geen zicht op omzet.” De winkeliersvereniging van Klazienaveen bestaat uit zo’n 140 winkels en in een stemming via WhatsApp zegt volgens Van der Velde de meerderheid dat zij vandaag weer open gaan.

Een van de boa’s laat weten opdracht te hebben niet direct op te treden. De veiligheidsregio wil eerst vanochtend zien of men daadwerkelijk opent om daarna in beraad te gaan over het hoe en wanneer om op te treden. Opvallend is het, volgens een omstander, dat steeds meer politie-auto’s naar Klazienaveen worden gedirigeerd. Een winkelier (naam bij red. bekend) verwacht dat de politie gaat ingrijpen en dat rond het middaguur de winkels weer dicht zijn. Op overtredingen staat een boete van 4.000 Euro.