Ria Lubbers overleden (83)

Leestijd: < 1 minuut

Zaterdag 8 juni 2024 ~ 10:33 uur ~ Bron: Redactie Binnenland ~ Beeld: Nationaal Archief Emmen

 -‘s Gravenhage- Maria Emilie Josepha (Ria) Lubbers-Hoogeweegen (Rotterdam 12-11-1940 – ‘s Gravenhage 4-6-2024), de weduwe van minister-president en CDA voorman Ruud Lubbers is afgelopen dinsdag overleden. Dat meldt de familie, die zwijgt over de doodsoorzaak.

Ria Lubbers was 83 jaar. Zij was een bekende verschijning in de media naast haar man Ruud, die premier was van 1982 tot 1994. In societykringen en pers werd zij ook wel de eerste ‘first lady’ van Nederland genoemd.

Ria Lubbers was net als haar man Rooms-katholiek. Zij schroomde niet in het openbaar kritiek op haar man en of de kerk te uiten. Ook organiseerde zij maandelijks een koffieochtend met lunch op het Catshuis, de ambtswoning van haar man, voor de andere ministersvrouwen.

Ria Lubbers bleef zich, ook nadat haar man stopte als premier, veel inzetten voor goede doelen, zoals de Nationale Vereniging De Zonnebloem, een belangengroep voor mensen met een fysieke beperking. Daarnaast was zij beschermvrouw van de Stichting Handicamp Overijssel, toen zij met haar man in Ommen woonde.

Op 10 oktober 1962, stapte Lubbers in het huwelijksbootje met Ria Hoogeweegen. De komiek André van Duin maakte Lubbers’ vrouw in Nederland vanaf eind jaren 1980 ‘wereldberoemd’ door zijn tv-persiflage ‘De Minuut van Ruud’. Zijn sketches eindigde Van Duin steevast met het overbrengen van de groeten van ‘Ria en de rest van de regering’ en ’tuut-tuut-tuut, de groetjes van Ruud’. Ruud en Ria Lubbers kregen samen drie kinderen: twee zonen en een dochter.

Fractievoorzitter van het CDA Henri Bontenbal reageerde op X: „Verdrietig nieuws. We wensen de familie Lubbers veel sterkte met dit verlies.”

De weduwe van de oud-premier wordt binnenkort begraven in besloten kring in Rotterdam.