Richard Penniman (87) overleden: “rock-‘n-roll, met zijn obscene teksten en sterk seksuele lading is tegen Gods wil

Leestijd: 2 minuten

-NASHVILLE- (ADN/1010WINS) Richard Wayne Penniman, beter bekend als de artiest Little Richard is overleden, dat deelde zijn zoon Danny mee aan 1010WINS newsradio, de doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt.

Hij was een Amerikaanse zanger/pianist, ten tijde van de segregatie tot heden. Hij geldt als een der belangrijkste grondleggers van de rock-n-roll en wordt vaak in één adem genoemd met tijdgenoten als Chuck BerryElvis Presley en Buddy Holly.

Door het gebruik van de piano vertoont zijn rock enerzijds overeenkomst met die van Jerry Lee Lewis, anderzijds met die van Fats Domino, terwijl hij met een grote nadruk op uiterlijk vertoon en kenmerkende hoge uithalen wel als voorloper van de glamrock gezien wordt.

Richard deed in zijn jeugd muzikale ervaring op als pianist in de Kerk. Na in 1951 op een talentenjacht ontdekt te zijn, maakte hij enige plaatjes, die echter niet aansloegen. Toen in 1955 de rock-‘n-roll-op kwam, brak hij door met nummers als: Tutti Frutti, Lucille, die allemaal een gouden plaat behaalden.

Obscene teksten en sterk seksuele lading, zijn tegen Gods wil

Hij drukte een eigen stempel op de rock-‘n’-roll door zijn opzwepende en elektriserende wijze van zingen. Na zijn successen trok hij zich in 1957 terug, toen hij voor een journalist verklaarde dat rock-‘n-roll, met zijn obscene teksten en sterk seksuele lading, tegen Gods wil was en hij een dure ring in de Hunter rivier bij Sydney wierp.

In 1962, toen rock-‘n-roll al veel meer geaccepteerd was, maakte hij zijn rentree met een Britse tournee. Hij werd hierbij gesteund door een paar van zijn Britse fans, The Beatles en The Rolling Stones. In de tussentijd had hij een aantal gospelplaten opgenomen. Daarna trad hij nog af en toe op en maakte hij ook nog platen, al stak hij de meeste tijd in zijn loopbaan als predikant. Een moeilijk moment, gezien zijn religieuze achtergrond, was zijn bekentenis dat hij homoseksueel was. In 2017 deelde Richard aan de Christelijke omroep Three Angels Network mee, dat hij gestopt was met homosexuele contacten omdat hij door de Here gered wilde worden.

Little Richard speelde na 1980 nog slechts incidenteel. Little Richard overleed op 9 mei 2020, 87 jaar oud.