Risiconiveau omhoog in 8 regio’s, de noodklok wordt geluid

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 11 oktober 08:17 (MB)

Uitbraak management team maakt zich zeer grote zorgen

-‘s-Gravenhage- Het aantal besmettingen in het ganse land loopt momenteel zo snel op, dat in de nacht van zaterdag op zondag werd besloten om in 8 veiligheidregio’s  het risiconiveau naar boven bij te stellen.

Vier regio’s gingen zelfs van zorgelijk naar ernstig, hier gaat het om Zuid-Holland-zuid; Utrecht; Hollands Midden en Zaanstreek-Waterland.

De laatste 4 zijn nu net zo ernstig als Amsterdam, Rotterdam en ‘s-Gravenhage. Hard ingrijpen is hier direct vereist. De laagste kwalificatie ‘waakzaam’ is sinds zondagochtend nergens meer geldig. Het kabinet wil tot maandagmorgen wachten om te bezien of er een nieuwe -landelijke- lockdown zal moeten komen. Daar lijkt het nu vrijwel zeker op.

Hedenochtend liet gezondheidsminister de Jonge reeds weten dat de toestand uiterst zorgelijk wordt. “Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen toch blijft doorstijgen”, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Uitbraak Management Team (OMT) Menno de Jong tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5. „Wijgaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen wij natuurlijk niet.”

update zondag 11:06 uur. Het kabinet komt vandaag met spoed bijeen en denkt na over verplaatsing persconferentie van dinsdag naar maandag