RK-kerk Spanje doet niet mee in pedo-onderzoekscommissie

Leestijd: 2 minuten
Maandag 02 mei 2022 – 13:07 – Bron: ADN/TVE/Karel Buurkema – Beeld: Publiek domein
  -Madrid-  De Spaanse Rooms-Katholieke kerk heeft aangekondigd geen zitting te nemen in de onafhankelijke commissie die door het parlement is ingesteld om seksueel geweld tegen minderjarigen in  religieuze instelling te onderzoeken.

“Wij hebben verklaard dat wij geen deel zullen uitmaken van die onderzoekscommissie”, zegt de secretaris-generaal van de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE), Luis Argüello, op een persconferentie. Het werk van de commissie zal worden uitgevoerd “zonder enige institutionele aanwezigheid van de kerk”, aldus Argüello.

Hele samenleving

De instelling is van mening dat deze commissie dit soort misstanden in de hele samenleving moet onderzoeken en niet alleen binnen religieuze organisaties. Wel bood Argüello “samenwerking aan met  civiele autoriteiten, rechters, het parlement, de regering, binnen het kader van de huidige wetgeving.”
Spaanse afgevaardigden keurden begin maart de oprichting goed van een commissie van deskundigen die belast is met het uitvoeren van het eerste officiële onderzoek in het land naar pederastie in de Katholieke kerk.

Gebrek aan officiële gegevens

Het initiatief, dat brede steun kreeg van de afgevaardigden, voorzag in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de overheid, slachtoffers en de geestelijkheid in deze onafhankelijke commissie, voorgezeten door een ombudsman. In tegenstelling tot landen als Duitsland, Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk of Ierland heeft Spanje hier geen uitgebreid onderzoek naar gedaan. Bij gebrek aan officiële gegevens startte de krant El País in 2018 een eigen onderzoek waarin het dagblad sinds de jaren dertig 1.246 slachtoffers traceerde.

De Spaanse Rooms-Katholieke kerk maakte eind februari bekend dat zij een advocatenkantoor opdracht had gegeven om een ​​externe audit uit te voeren om licht te werpen op seksueel geweld tegen minderjarigen.