RK-Kerk Zwitserland: Celibaat afschaffen, vrouwen wijden en morele leer Kerk veranderen

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 27 september 2023 – 07:05 uur – Bron: Redactie Kerk/NZZ/SRF – Beeld: Publiek domein

-Zürich- Bisschop Félix Gmür, Bisschop van Bazel en voorzitter van de Zwitserse Bisschoppenconferentie, heeft in een interview met de Neue Zürcher Zeitung (NZZ) , aan de vooravond van de Synode, gepleit voor afschaffing van het celibaat, de toelating van vrouwen tot het Priesterschap en verandering van de Rooms-Katholieke morele doctrine.

Het is noodzakelijk om regels die niet door God maar de mens zijn bedacht in twijfel te trekken, aldus de voorzitter van de Zwitserse Bisschoppenconferentie. Volgens hem is de tijd gekomen om het celibaat niet langer verplicht te stellen en eventueel helemaal af te schaffen en vrouwen toegang te geven tot het Priesterschap. Ook is hij het niet eens met de morele leer van de Kerk.

Aan het begin van zijn ambtsperiode als Bisschop benadrukte Gmür de noodzaak van juridisch correct gedrag in gevallen van (seksueel)misbruik. Het slachtoffer werd daarbij min-of-meer verwaarloosd. “In die zin heb ik in de loop van de tijd mijn instelling veranderd.”

Decentralisatie en nieuwe seksuele moraal

Over het algemeen moet de macht in de Kerk beter verdeeld worden, zegt Gmür. “Ik zal in Rome ijveren voor een gedecentraliseerde Kerk.” Er is een nieuwe seksuele moraal nodig, samen met de mogelijkheid om regelgeving op regionaal niveau vast te stellen.

De Zwitserse Bisschoppenconferentie heeft besloten een Kerkelijk straf- en tuchthof voor de Rooms-Katholieke Kerk in Zwitserland op te richten. Dit moet echter nog met Paus Franciscus worden besproken, aangezien een dergelijke rechtbank niet in het Kerkelijk recht is voorzien, aldus Gmür. Procedures onder het Kerkelijk recht zijn echter ondergeschikt aan het staatsrecht.”

Vrouw als Priester

Een deel van het accepteren van de nieuwe situatie is het in twijfel trekken van de heersende omstandigheden. “Het celibaat betekent dat ik beschikbaar ben voor God. Maar ik denk dat de huidige samenleving dit teken niet meer begrijpt”, zegt Gmür. “De tijd is gekomen om het celibaat af te schaffen. ‘Ik heb er geen probleem mee om getrouwde Priesters aan het werk te hebben.”

Ook de uitsluiting van vrouwen van de Priesterwijding moet verdwijnen, zegt hij. “De ondergeschiktheid van vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk is voor mij onbegrijpelijk. Daar zijn dringend veranderingen nodig”, aldus Gmür. Hij voegt eraan toe dat de Kerk “nog niet is waar wij moeten zijn”.

Homo-zegening

De Bisschop van Bazel herhaalt ook zijn kritiek op het Vaticaans verbod om paren van hetzelfde geslacht te zegenen. “Niemand en ik herhaal niemand is uitgesloten van Gods Zegen.” In mijn Bisdom gebeurt het en dat draaien wij niet meer terug”.

“De mededeling van de Congregatie voor de Geloofsleer dat het niet mogelijk is om paren van hetzelfde geslacht te zegenen, doet mij ten diepste pijn”, aldus Gmür.

De Zwitserse Bisschoppenconferentie maakt zich, net als de Duitse en Oostenrijkse, op voor de Synode in Rome in oktober. De Duitstalige landen lijken één blok te vormen inzake, voor de Kerk, ingrijpende veranderingen.