Russen martelen Orthodoxe priesters in Oekraïne

Leestijd: 2 minuten
Zondag 17 juli 2022 -06:45 – Bron: Redactie kerk/ADN/Tagespost – Beeld: publiek domein
  -Lviv- Orthodoxe priesters ontvluchten de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Dit wordt bevestigd door de Metropoliet van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OKU), Dimitrij Rudyuk, in een interview met de Duitse media ARD en Tagespost. Lees verder onder de foto>
Metropoliet van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OKU), Dimitrij Rudyuk (Beeld EMB)

In een interview op de begraafplaats van Lviv zegt hij: “De meerderheid van onze priesters moest vluchten. Zij die bleven werden meestal gemarteld.” Vijf Orthodoxe priesters werden doodgeschoten en één pater werd op wrede wijze doodgemarteld.

Pastorale werk

In de gebieden die onder Russische controle staan, is het bijna onmogelijk om het pastorale werk voort te zetten. “Als het Russische leger een gebied inneemt, zoeken de soldaten gericht naar priesters en controleren tot welke kerk zij behoren. Hiervoor hebben zij kant-en-klare vragenlijsten. Zo’n lijst is gevonden in de buurt van Kiev’, meldt de metropoliet.

Overgestapt

Intussen zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari ongeveer 600 parochies overgestapt van de Oekraïense Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou (UOK-MP) naar de OKU, voornamelijk in centraal Oekraïne.  Metropoliet Dimitrij Rudyuk spreekt in dit verband van een “tweede front” gezien de militaristische houding van Patriarch Cyril die vierkant achter Poetin staat.