Sahel: Meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 23 januari 2021 10:19 Bron: KNA/ Foto: PB.

-Genève- De Verenigde Naties waarschuwen voor toenemend geweld in de Sahellanden Mali, Burkina Faso en Niger. Na de recente aanslagen zijn nu meer dan twee miljoen mensen op de vlucht in de drie landen, zo maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR (vrijdag) in Genève bekend.

De regio is een van de minst ontwikkelde ter wereld. Volgens UNHCR-woordvoerder Boris Cheshirkov is er extreme armoede en een slechte voedselvoorziening. De bewoners worden in toenemende mate getroffen door klimaatverandering, gewapende conflicten en Covid-19.

Volgens de UNHCR is het aantal vluchtelingen de afgelopen twee jaar meer dan verviervoudigd. Begin 2019 waren dat 490.000; nu is het de grens van twee miljoen gepasseerd. Vooral Burkina Faso, met meer dan een miljoen binnenlandse vluchtelingen, wordt zwaar getroffen. Daar en in het naburige Niger hebben alleen al sinds het begin van het jaar meer dan 21.000 mensen hun geboorteplaats verlaten. Velen slapen in de open lucht en hebben geen enkele toegang tot medische zorg.